Лишен от свобода заведе иск срещу затвора в Пловдив, тъй като бил гладен. Мъжът, който е осъден с доживотна присъда заведе иск за 2000 лева, тъй като храната не му стигала и така му били нарушени правата, съобщава "Трафик".

Мъжът постъпил в затвора под тепетата през 2009 година. Той е бил признат за виновен за тежко умишлено престъпление и изтърпява наказание "доживотен затвор без право на замяна". В рамките на 10 години той е сменял три килии на три различни поста в затвора.

През последната година той непрекъснато се оплаквал, че е гладен и че храната не му стига. Така той завежда иск в Административен съд срещу мястото за изтърпяване на наказанията.

В съдебна зала били доведени двама негови съкилийници, единият със същата присъда – доживотен затвор. Другият пък е наказан със 17 години лишаване от свобода.

И двамата затворника обаче разказали коренно различна версия за храната зад решетките. Те са били доволни от менютата, от начина на приготвяне и количествата. Единият от тях дори споделил, че често от дажбата си не можел да изяде всичко.

Доживотно осъдения казал още, че всеки ден им поднасят зеленчуци и мляко – кисело или прясно. По меню им се полагат и плодове за десерт, като основно били ябълки. На всеки се полагат по две, но понякога готвачката им дава повече. Повече храна се дава и по нейна преценка.

Осъдения на 17 години затвор пък добавил, че не на всеки се полага цяла кофичка кисело мляко. Получавали ги само тези, които работят.

В заседание в Административен съд били представени наредбите за изхранването на лишението от свобода, както и таблиците за количество и качество. Посочени са и съответните менюта за седмица.

От документите обаче са били констатирани разлики, които се обясняват със сезонността на дадени плодове, зеленчуци и други продукти. Пример за това са млеката и млечните продукти. Ако на ден е предоставено дадено количество мляко, то то се компенсира със сирене или кашкавал.

Поради това съда остави и без уважение претенцията на затворникът. Магистратите отхвърлиха иска му, като му отсъди разходите за делото. Лишеният от свобода ще трябва да заплати 150 лева за експертизата, направена на храната.