Нивото на водата в река Въча  значително е намаляло и коритото е почти празно. В сигнал от Кричим във Фейсбук се посочва, че реката буквално спира да тече през нощта.
 
„Това е нощен геноцид върху река Въча. Най-малко от две вечери насам през нощта реката спира да тече! Виждате балканска пъстърва как се мята на сухо. Това е невиждано и нечувано безобразие - да спреш река!
 


Тази река ние, обикновените риболовци, я зарибяваме всяка година с балкански пъстърви, платени с левчета от нашия джоб.  ВЕЦ-ът просто врътка кранчето на реката през нощта и почти цялото корито остава сухо“, пише в сигнала. 
 
Според Ани Христова от НЕК основно водите от коритото на реката се използват за водоснабдяване на града. По думите й през нощта се предполага, че нуждата не е в големи количества.
 
„Освен това, товарът на електросистемата през нощта не е висок и по тази причина операторът не би ползвал тези мощности в случай, че няма консумация“, отбеляза още тя пред bTV.
 
Вчера от риболовен клуб "Балканка" протестираха пред екоминистерството. Обяснението на институциите е, че ако се подава вода 24 часа, това може да доведе до източване на язовирите.
 


И днес местните хора заявиха, че това не се случва за първи пъти и е време институциите да подходят сериозно към проблема. За да се спаси рибата, хората са готови на протести.
 
Едно от притесненията им е, че вода се отклонява към частни вецове. От екоминистреството отговориха, че проверяват какво точно се е случило.