Новата пленарна зала, в която ще работят депутатите от Народното събрание, ще е готова до средата на 2019 г. В момента приключват строителните дейности по изграждането ѝ, като предстои да се оборудва.

За разлика от преди, депутатите ще могат да правят изказвания от местата си в пленарната зала.

Специфичното на залата е, че тя ще бъде със стъклен покрив, който ще е специално изолиран за светлина и звук. Очаква се депутатите да започнат да работят в нея от следващия пленарен сезон.

Новата пленарна зала ще има 270 места, но е предвидена възможност за демонтаж на столовете и монтиране на нови, за да се осигурят 400 места за сядане, ако се наложи провеждане на Велико Народно събрание. Местата в нея ще бъдат разположени амфитеатрално. 

В залата има и специални места за членовете на Министерски съвет, както и за патриарха, президента и вицепрезидента, разположени симетрично от двете страни на президиума. Предвидени са още ложи за официални и чуждестранни гости, представители на дипломатическия корпус, както и за журналисти. В момента се обсъжда и вариант за монтиране на дискусионни пултове на местата на народните представители, с което да се осигури възможността те да правят изказвания от място, за да не се губи време от придвижването им до парламентарната трибуна. Това обаче предстои да се реши допълнително, тъй като се водят разговори с парламентарните групи, а решението изисква промяна в правилника за работа на Народното събрание.

Ремонтът започна на 31 октомври 2016 година и трябваше да завърши в края на това лято, но усложняване на строителния процес наложи удължаване на срока. Краят на строителните дейности се очаква да завърши в средата на 2019 година. След това предстои да работи държавна приемателна комисия и след като обектът бъде предаден, ще започнат процедури по допълнително оборудване на новата пленарна зала – озвучителни уредби, система за гласуване и др. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!