Репортерка на в. “Труд” се нанесе у премиера Сергей Станишев. Срещу 2.50 лева за 10 минути Ваня Георгиева си направи адресна регистрация в дома на премиера и майка му Дина. Регистрацията е направена в сградата на район “Оборище”, като било нужно да се попълни само адресна карта.
При проверка се установило, че хаосът с ВИП кооперацията не е по-малък. Оказа се, че номерът на сградата е многократно е променян. Някога блокът се е водел под № 8-10-14, а сега с № 10. И резултатът е уникален – по лична карта премиерът живее в кооперация под № 8, а майка му е записана под № 10.

Законодателят не е предвидил никаква процедура, чрез която да се проверява има ли право едно лице да се впише на даден адрес или не. При смяна на адрес логично изглежда служителите да изискват най-малко три неща: нотариален акт за собственост на жилището, писмено съгласие от собственика дали желае лицето да бъде вписано у тях или договор за наем, ако лицето е квартирант. Това обаче не е записано в закона.

“Много ми е приятно присъствието на репортерка на “Труд” на моя адрес. Тя ще бъде добра интелектуална компания на майка ми”, коментира Станишев. “Вън от шегата: напълно подкрепям идеята да има контрол да има контрол за регистрацията. В началото на 90-те години всеки смяташе, че може да прави каквото си иска без контрол. Сега навлизаме в сферата на нормализиране, което да е от полза на обществото”, допълва премиерът.

Ден след като се е регистрирала в дома на Станишев, репортерката на вестника опитала да се регистрира и на адреса на нежната половинка на столичния кмет Бойко Борисов Цветелина Бориславова. В район “Студентски” обаче, където е регистрирана банкерката, са отказали на Ваня Георгиева. Според заповед на кмета на района Димитър Дилчев при регистрация трябва да се представят един от следните документи: валиден документ на собственост, попълнена в присъствието на длъжностно лице декларация по образец за информирано съгласие от собственика на имота, договор за наем.  /БЛИЦ