Античната колекция на Васил Божков е най-голямата частна с над 3000 хиляди експоната. Според експертите тя е безценна. 
Включва артефакти, датирани между 4 000 г. преди Христа до 6 век след Новата ера и за нея се грижи професор Веселина Инкова, съобщава bTV.


„Експонатите са от благородни метали – злато, сребро, мед и сплави. Касае Бронзова епоха, първи век преди Христа. Траките. Тези предмети са изключително стойностни в културно отношение, някои от тях са в изключително крехко състояние“, обясни реставраторът.Божков притежава най-голямата колекция от ритони в света. Сред най-впечатляващите е сребърен ритон с глава на козел с човешки черти – 4-ти век преди Христа. Сцената на рога изобразява убийството или „Смъртта на Орфей от тракийските жени“.

Сред другите уникални артефакти е сребърна ритуална чаша с позлата във формата на глава на овен. Тя от V век пр. Хр.

Частната колекция на Васил Божков е единствената в света, която има 20 ритона. Сред най-ценните експонати са тези с човешка фигура, тъй като се смятат за изключителна рядкост. Събирана е повече от 15 години, разполага с над 3000 предмета.

МВР показа със СНИМКИ и ВИДЕО част от имането на Васил Божков

От екипа на бизнесмена коментираха, че всички експонати са законни и имат документи за това. Купени са на търгове. И са собственост на фондация „Тракия“, основа от Васил Божков. Колекцията е излагана музеи в Москва, Брюксел и националната художествена галерия.Бизнесменът имаше мащабен проект – цялата колекция да бъде изложена на едно място. Затова преди 3 години Васил Божков купи Телефонната палата, идеята беше сградата да бъде превърната в музей.

Акцията, при която са претърсени 13 адреса, бе проведена в сряда, а днес от прокуратурата потвърдиха, че са иззети картини и други произведения на изкуството. МВР разпространи кадри с платна на Владимир Димитров-Майстора, Светлин Русев и др.

Вътрешният министър Младен Маринов увери, че при акцията са взети всички мерки картините да бъдат съхранени. Назначени са експерти от министерството на културата, които да оценят стойността им, дали са движими културни ценности и дали са придобити по законен начин.

Акцията не спира: Ето какво се случва в момента с фирмите и колекциите на Васил Божков

Васил Божков и трима негови бизнес партньори са в чужбина и са обвинени задочно за участие в организирана престъпна група, извършвала изнудвания, данъчни престъпления, опити за подкупи и подбудителство на длъжностни лица да вършат закононарушения.

Петият обвинен е бившият шеф на Държавната комисия по хазарта Огнемир Митев, който е в ареста за 72 часа. Той е бил назначен на поста по времето на Орешарски през 2014 г. и махнат през 2018 г. При акцията в сряда са задържани 19 длъжностни лица от комисията, но днес до обед не бе решено на кои от тях да бъдат повдигнати обвинения.

Разследващи разказаха, че на чиновник от Държавната комисия по хазарта е бил предлаган подкуп от 10 000 лв. на ден, ако внася предложения за отнемане лиценза на фирми, конкурентни на Божков.

Към разследването, което се води от спецпрокуратурата, са добавени материали с данни, че показваните в реклами по телевизията печалби от лотарийните игри реално не съществуват.

Освен това първоначалните анализи за финансовото състояние на фирмите на Божков показвало, че те нямат достатъчно пари да платят обещаваните печалби. “Всички лица съществуват и парите им са преведени по банков път, както е по закон”, категоричен бе Васил Божков.

Шефът на Агенцията за държавен финансов надзор Георги Начев обяви, че заключенията от ревизията в комисията по хазарта са, че не са платени в държавния бюджет над 550 млн. лв. от лотариийните игри на Божков и не е имало основания неговите фирми да внасят по-малко в хазната от Спортния тотализатор.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!