Рибари от созополския кораб „РК27” се поздравиха с неочакван улов снощи – хилядолетна лодка-еднодръвка от ранното средновековие.
 Находката е изключително запазена и се очаква да предизвика интерес не само у нас но и в чужбина. Лодката се закачила в мрежите на кораба на 15 мили източно от Маслен нос - между Созопол и Приморско на около 60 метра дълбочина.

Капитанът Димитър Арабаджиев веднага се обадил на музейните работници. Екипажът взел благородното решение да се откаже от улова и да се опита максимално безопасно да предвижи археологическата находка до пристанището. Лодката е еднодръвка - издялана е от монолитно дърво, дълга е 2,6 м, принадлежи най-вероятно към римската епоха и е свързана с речното корабоплаване около Созополския залив. Това е втората лодка, намерена в този район за последните десет години. През 2001-ва година, пак от рибарски кораб, там е открит плавателен съд от епохата на библейския потоп.

Директорът на Археологическия музей в Созопол Димитър Недков каза, че подобни лодки еднодръвки, както и всякакви морски съдове, които са по-стари от 300 години, няма почти никъде по света, тъй като дървото изгнива. В нашето море обаче под определена дълбочина има разтворен сероводород, който запазва всички материали от органичен произход, каквото е дървото, от което е направена лодката, обясни Недков. Лодката вече е транспортирана в музея на град Созопол. /БЛИЦ