РИОСВ-Пазарджик провери сигнала за превоз на опасни отпадъци. Както БЛИЦ съобщи, във видео, разпространено в социалната мрежа, Лазар Илиев разказва, че в петък, веднага след завръщане от курс до Франция, е бил изпратен с камиона си да натовари 12 тона отпадък от двора на бившия завод за електроди в град Ихтиман.

Там му направило впечатление, че в някои от огромните чували има отпадъци от бита, а от мотокариста научил, че най-вероятно те идват от Италия.

От РИОСВ-Пазарджик съобщават, че незабавно е проверен товарът на камион РВ 9751 ТХ и ремарке РВ 0311 ЕВ, съвместно с органите на МВР.

Установи се, че камионът е собственост на "Дани Транс 2"ЕООД, фирма със седалище с. Войводиново, обл. Пловдив. По необясними причини товарът не е придружен с необходимите документи.

При проверката се установи, че камионът е натоварен в град Ихтиман и е предназначен за фирма "Политрейд 2006"ЕООД, с. Тополово, община Асеновград. По данни на изпращача "Реалити Трейд" се превозва неопасен отпадък с код 070213 (отпадък от производство на пластмаси), образуван от производството на фирма "Интегра Пластик", гр. Елин Пелин.

В товара не се установиха отпадъци, различни от гореупоменатите. Фирмата "Политрейд 2006"ЕООД, с. Тополово има разрешително за дейности по оползотворяване на този отпадък. Превозвачът "Дани Транс 2"ЕООД няма регистрационен документ за транспортиране на отпадъци.

Предстоят допълнителни проверки за доизясняване на обстоятелствата по случая от РИОСВ-София и РИОСВ-Пловдив.