И това не са просто думи на Рита Уилсън, а житейска мъдрост, достигната след преодоляване на страшната диагноза рак.

“Научих се да изживявам всеки момент в детайли и сякаш това е последният ми ден... Не знаем утре какво ще ни донесе. Затова е нужно да живееш по начин, по който да си направил всичко, което искаш днес”. 
През 2015 г. Рита беше диагностицирана с рак на гърдата.

Слава Богу, тя се излекува от болестта след година борба. Преди това обаче помолила съпруга си, известният холивудски актьор Том Ханкс, за две неща (в случай че умре). 

“Казах му: Слушай, ако така се случи и умра преди теб, искам да направиш нещо. Първо, искам да тъгуваш много дълго време. Второ, бих искала да организираш купон с песни, танци и истинско забавление 

Искам хората да почувстват, че това е празник”, разказва Уилсън. И отбелязва, че до известна степен благодари на болестта за преживяното.

Биографията на Рита Уилсън определено е доста интересна и е добър пример за това как обикновено момиче се превръща във влиятелна световна личност и гради завидна кариера в света на киното.

От детството си тя мечтае за сцената, за прожектори, за аплодисменти и фенове... И прави всичко, за да сбъдне мечтата си! Нейната кариера започва през 70-80-те години на миналия век. Става известна на широката публика след появата си в телевизионния сериал Mash и The Brady Family. А през 1985 г., на снимачната площадка на комедията “Доброволци”, Рита има съдбоносна среща - с актьора Том Ханкс.
Том и Рита - наричат ги семейство за пример

Трябва да се отбележи, че по това време вече няколко години Ханкс е със Саманта Луис, също актриса, с която имат 2 деца. Но това не пречи на Рита и Том да се обикнат. Още от пръв поглед Том разбира, че тя е единствената, и иска да прекара целия си живот с нея. Разводът със Саманта Луис последва през 1987 г., а през 1988 г. Том Ханкс и Рита Уилсън стават съпруг и съпруга.

Бракът им в продължение на повече от 3 десетилетия се счита за един от най-силните и най-надеждните. Разбира се, 
те не се справят винаги без кавги, като се има предвид трудния характер на Том

Понякога дори говорят за предстоящ развод, но... това не се случва. Тъкмо напротив.

Звездната двойка има двама синове - Честър и Труман, а през 2015 г., когато Рита е диагностицирана с рак на гърдата и претърпява операция, съпругът и децата й оказват голяма подкрепа, обграждат я с грижа и внимание, помагат й да се възстанови. Борбата с болестта не е напразна. Освен че в крайна сметка се излекува, тя започва да помага на онкологичния център във Флорида. Съпругът й също се интересува от благотворителност, но е избрал различна посока - екологията. 

И двамата изповядват православната вяра, но Ханкс не стига веднага до това. В детството и младежките си години той е последовател на няколко убеждения, изучава много религии. Накрая избира за своя религия католицизма. Едва след като се жени за Рита, която, благодарение на гръцките си корени, е православна, и Том приема православието от уважение към родителите на жена си.

Рита и Том заедно решават и проблемите, възникнали при по-големия им син - Честър. Младият мъж се пристрастява към алкохола и кокаина и често бива задържан от полицията за нарушаване на обществения ред. Ето защо родителите му го изпращат в клиника за рехабилитация и правят всичко по силите си, за да се справят с този проблем.

Последното изпитание, което преживя двойката, беше заразяването им с коронавирус. За това съобщи в профила си в Туитър сам Том Ханкс. “Чувствахме се уморени, бяхме настинали и схванати. Съгласно сегашните препоръки, си направихме тест за коронавируса и пробата се оказа положителна”. И посъветва всички: “Ще държим света в течение. Грижете се за себе си”.

Говори се, че Рита Уилсън е научила своя съпруг на отделни български думи, които той използва във филма “Терминалът”, за да пресъздаде измисления език на Кракозия. Самият Том Ханкс казва, че за образа на Виктор Наворски е имал за модел своя тъст, бащата на Рита.

И като става дума за него, Хасан (Асен) Халилов Ибрахимов, преди да емигрира през 1947 г. в САЩ, живее в България. В Родопите има масово покръстване на българите мохамедани през 1912 г. и в края на 30-те и началото на 40-те българомохамеданската Дружба “Родина” също активно работи за замяна на мюсюлманските имена с български. За съжаление, след 9 септември 1944 г. нейните членове са обявени за “фашисти” и изпращани в затвори и концлагери. 

Емигрирането на бащата на Рита в САЩ съвпада именно с тези репресии

Трябва да си дадем сметка, че кръщаването през 1956 г. на мюсюлманче с името Маргарита е проява на смелост и говори именно за осъзната българска принадлежност.

С баща си Алън - Асен Уилсън

Алън - Асен Уилсън, умира през 2010 г. от пневмония в лосанджелиска болница. На поклонението му в православен храм там българска каба гайда свири родопска мелодия - това заръчал самият Асен на близките си в сетния си час. Българите в Лос Анджелис го наричали свойски бай Асен.

През 2009 г. той посещава тайно България и медиите така и не разбират, че тъстът на Том Ханкс летува в родината си. “Когато се прибра в Калифорния, бай Асен е горд, че най-накрая е показал красотите на България на сина си Крис Уилсън, музикант и композитор на саундтрака към филма “Моята голяма гръцка сватба”, продуциран от Рита. Баща и син отседнали в с. Гълъбово, където бай Асен има роднини”, разказва журналистката Пепа Петрова от Лос Анджелис. През последните години бай Асен и съпругата му Дороти често се появяват на български събития в Ел Ей. Последното, което пълни душата му, е концертът на Деси Добрева в Бевърли Хилс през 2010 г.”.

Но нека се върнем към актрисата. Рита Уилсън е не само смела, но и много талантлива жена! Тя играе в мюзикъла “Чикаго” на Бродуей, в който изпълнява централната роля. Била е и режисьор на късометражен филм, както и продуцент на филма “Моята голяма гръцка сватба”, който има огромен успех, и сензационния филм-мюзикъл “Mamma Mia!”.

А преди време овладява нова област - на музикалната сцена. На официалния й сайт може да се чуят песните й онлайн и да се видят видеоклипове. Първият й албум излиза през 2012 г., а досега е записала 4. Има и дуетна песен с американския музикант Джон Корнуел, а в края на 2014 г. взема участие в церемонията по запалване на Коледното дърво във Вашингтон, докато на събитието присъстват тогавашният президент Обама и съпругата му Мишел.

Въпреки възрастта и неотдавнашната болест Рита Уилсън води активен начин на живот и изглежда прекрасно за годините си. 
 

Биографични моменти

Родена е в Калифорния, САЩ, на 25 октомври 1956 г. Майка, съпруга, филмова и театрална актриса, продуцент, режисьор - всичко това е Рита Уилсън. Филмите, в които тя участва, макар и не винаги в главната роля, са обичани от публиката. Като цяло нейната филмография включва около 60 заглавия.

Рита участва в редица продукции, като “Не е лесно”, “Безсъници в Сиатъл”, “Коледата невъзможна”, “Разделени заедно”, “Булката беглец” и др.

Уилсън се проявява и като журналист, редактор е на известното модно списание Harper’s Bazaar, написала е над 20 статии като сътрудник, а също така пише и за личното списание на Опра Уинфри.

Двамата с Том Ханкс миналата година станаха гръцки граждани. А премиерът на южната ни съседка Кириакос Мицотакис ги посети в лятната им резиденция на остров Антипарос в Беломорието, като лично им предостави документи за гражданство. Самата Уилсън афишира повече гръцките си корени, които идват от майка й Доротея Цигкоу, израснала в Сотире, близо до Дропул и Сипърм в Албания, на границата с Гърция. 

Виктория ИВАЙЛОВА