Родата на патриарха на Българската православна църква Максим се кара за имоти, съобщава в. "168 часа". Става въпрос за селски ниви край Орешак, където квадратен метър земеделска земя върви по 10 евро. Така общата стойност на имотите надхвърля стотици хиляди евро.
"Четирима братовчеди са останали, все хора на възраст, болнави", разказва пред изданието Марин Борджуков, първи братовчед на патриарх Максим. "Аз закъсах с белите дробове. Пенко е още по-зле, изобщо не може да говори нормално. В хирургията е. Отрязаха половината му пета заради гангрена. Другият, Петко, Даскала му викат, отдавна не съм го виждал. Но за имотите не можем да се разберем. Бате Максим остави на мен да движа нещата. Прекараха ни роднините, но какво да се прави. Развалихме си отношенията на стари години", разказва Марин, който е адаш на братовчед си. Максим е носил светското име Марин преди да се замонаши.
"Дядо ни Минко е бил богат човек, имал е стотици декари земя. Карахме се за наследството. Част от имотите на дядо Максим успях да му ги оправя, но за други не можах да се преборя", допълва Марин Борджуков.

Той разказва и, че едно време Максим е бил най-желаният ерген в селото. "Бате Максим всички го харесваха. Вярно е, че беше най-големият хубавец в селото. Ама той си беше много свит. Сигурно си е имал някоя, която е харесвал, но аз не мога да разказвам за това", казва Марин. Той съобщава и, че в момента братовчед му страда от диабет и почти не се храни. Всеки ден е на инжекции. Яде само диетичен хляб. /БЛИЦ