Представители на Националната гвардейска част на България бяха гости във Ватикана на Папската швейцарска гвардия на 14 юни.

Командирът на Швейцарската гвардия полк. Кристиян Граф прие командира на Националната гвардейска част полк. Иван Иванов с десет гвардейци, които бяха придружени от представители на Младежки гвардейски отряди от 18 града на България, директори на училища, представители на Сдружение „Младежки гвардейски отряди“, университетски преподаватели и студенти от различни висши училища.

Посещението на Националната гвардейска част е в рамките на двустранния обмен между България и Ватикана и се провежда по инициатива на посолството на България при Светия престол. Организацията по пътуването е на сдружение „Младежки гвардейски отряди“, което съдейства не само за пътуването, но подсигури участие на представители на Младежките гвардейски отряди и присъствие на директорите на училищата им, университетски преподаватели и студенти от различни висши училища от страната.

На срещата във Ватикана присъства и посланикът Швейцария при Светия престол Н.Пр. Денис Кнобел, който е бил посланик в България от 2014 г. до 2018 г. Поводът за срещата бе обмяна на опит в службата на гвардейските части, който се предава от дългогодишната история на двете гвардии към съвременните предизвикателства. Швейцарската гвардия служи във Ватикан над 500 г., а българската Национална гвардейска част бележи вече 144 години история.

В словото при посрещането командирът на швейцарската гвардия полк. Граф изтъкна пред гостите важността от личното достойнство на всеки гвардеец, към което униформата дава само още допълнителна отговорност. Командирът сподели, че в съвременните сравнително благоприятни икономически условия е много трудно за младите хора да се посветят на служба в гвардейската част.

Командир Иванов подчерта от своя страна значимостта на гвардията в опазването на идеалите предадени от предците съчетана с отговорност в служба на Родината и на хората.

Преди сбогуването и като повод, че вижда пред себе си, по думите на швейцарския посланик Кнобел „стройните български гвардейци“ и строените до тях младежи с гвардейски униформи, командир Граф, подчерта важността от приемственост в съхранението и службата на най-съкровените и възвишение идеали.

По време на срещата представители на швейцарската гвардия запознаха своите гости с особености в службата на папата и църквата, както и с техники от миналото и съвременни способи за охрана.

Наскоро положили клетва швейцарски гвардейци прекараха време заедно с участниците от българската делегация в градините Папски урбански колеж и след това ги придружиха до Сикстинската капела.

Планираната за делегацията среща с папа Франциск бе отменена заради здравословното състояние на Светия Отец, който все още се възстановява в болница след хирургична операция. В базиликата „Св. Петър“ монсиньор Бруно Линс, заместник-директор на Протокола на Държавния секретариат на Светия престол, поздрави представителите на Националната гвардейска част, младите гвардейци и всички гости, като прие поздравите с пожелания за бързо оздравяване и подготвените дарове за папа Франциск.

След срещите във Ватикана българските гвардейци поднесоха със церемония венец пред българската плоча в базиликата Санта Мария Маджоре, където папа Адриан II благославя през IX век просветителското дело на Св. Св. Кирил и Методий.

Преди отпътуването гвардейците посрещнати и придружени от приора на базиликата Сан Клементе, отец Пол Лаулор, тържествено положиха венец пред гроба на Св. Константин Кирил философ в базиликата Сан Клементе.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук