Най-после радостна развръзка за две жени, които чакат белодробна трансплантация. Те ще получат животоподдържаща терапия. Осигурено им е лекарство за един месец и са настанени за изследвания в столичната болница "Лозенец", съобщава БНТ.

Росица Малинова чака за белодробна трансплантация. Миналата есен поведе битка за живот. Обяви публично, че не може да получи безплатна животоподдържаща терапия от здравната каса, защото е пълнолетна.

"Искам да благодаря на дарителите, които ми помогнаха да започна терапията миналия месец и спасиха живота ми", казва Росица.

На призива за помощ откликна и здравният министър. Инициира спешни законодателни промени, които дават възможност на Здравната каса да покрива терапията на всички пациенти с муковисцидоза.

"Това наистина е една малка победа. Аз очаквам лекарството да ни бъде осигурявано не само този месец или в следващите три, а до момента, в който можем да се трансплантираме", допълва Росица.

Битката продължава. Този път - да бъде осигурена възможност за белодробна трансплантация на чакащите българи.

"Вярвам,че в развоя на тази година ще бъдат направени доста стъпки в положителна посока. Министерството има ресурсите и правомощията да се справи трайно с този проблем, както са обещали", казва Росица.

Докато чака трансплантация, състоянието на Росица ще следят медиците от столичната болница "Лозенец".