Записът, в който се чува моя глас, е от разговор, който не е предизвикан от мен. При проверката нито един документ не е скрит. Никога не съм извършвал държавна измяна.

Това заяви президентът на България Румен Радев, запитан за прокуроската проверка около двата договора на жена му Десислава Радева в рамките на формата по bTV "Попитай президента". 

Радев призна има ли конфликт между него и Борисов

На въпрос дали е разпознал гласа си на записите, пуснати от прокуратурата във връзка с искането на главния прокурор до КС за тълкувание дали държавният глава е извършил държавна измяна, Радев призна, че един от гласовете бил негов, но бил част от разговор, който не е предизвикал той.

Не съм нареждал да се скрие информация. Аз съм командвал военни и знам, че всичко се пази, нито един документ не е скрит, всичко е предадено в КПКОНПИ, обясни Радев.

Запитан дали е извършил държавна измяна, президентът отговори: Никога.

Запитан как работи с главния прокурор, държавният глава каза, че когато получи сигнал, го препраща към прокуратурата. Похвали я за борбата с битовата престъпност, но призова усилията й да се насочат по-нагоре, когато има намерение за борба с корупцията.

Тестван съм веднъж, отрицателен ми е тестът, обясни Радев. Той бе категоричен, че не бяга от медиите и приема всякакви въпроси от централни и регионални медии. 

Запитан за речта на кралицата с призива да сме единни и решителни той отсече, че българите са единни и решителни в тази криза и са показали единност и ангажираност. 

Никога не съм оказал да подам ръка, стига да бъде искрена и стига да не се гони нещо друго, отговори Радев на въпрос дали би подал ръка на премиера. 

Чувствам се обединител на нацията, но тя трябва да се обединява от ясни цели. Трябва да имоме модел за управление на кризи и модел за социално и икономическо възраждане, смята президентът. 

На финала Радев призова хората да бъдат, където искат на Великден - в  дома си или пред храма, но да спазват всички мерки за предпазване от коронавируса.