Ние, българите, сме неделима част от Европа не по милост, а по принос, отбеляза президентът Румен Радев в словото си пред Народната библиотека, където е кулминацията на тържествата за 24 май в София.

"От България тръгват значими културни процеси в Европа - българската азбука, славянската книжовност и богослужебна традиция и богомилството са вградени в културния код на континента. Затова ние, българите, сме неделима част от Европа не по милост, а по принос; не за услуги, а заради заслуги и днес ние трябва да се гордеем с това.

На 24 май всички имаме повод да почувстваме уюта на нашия роден език. В него се завръщаме като в свой дом дори когато сме сами в мислите си или далеч от родината. Да не забравяме, че ние живеем в езика и той чрез нас. Нека бдим над него, да го изговаряме с любов и да не пилеем думите. Нека днес, създавайки български език в нашите разговори, го правим поне толкова богат и изразителен, колкото наследения от нашите предшественици", отбеляза държавният глава.

Радев честити историческия успех на писателя Георги Господинов, чийто роман "Времеубежище" получи снощи престижната литературна награда "Букър".

"Това е не само признание за българския език, култура и просвета, но и прекрасен подарък за днешния празник", изтъкна президентът.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук