Алкохолът убива коронавируса. С това заключение излезе руската православна църква. За да уморят COVID-19 , в Русия увеличават двойно количеството вино, което се слага в традиционното причастие за Великден.

Специалистите казват, че съдържанието на алкохол в причастието може да убие вирусите и ние им вярваме, заяви представителят на руската патриаршия и член на съвета по култура Леонид Калинин в интервю за радиостанция „Говори Москва“.

Зевзеци се шегуват, че това може да направи и българската православна църква, която все още не е взела решение да затвори храмовете за Великден.

В братската държава отдавна битува мнението, че алкохолът е най-добрият лечител на всички болести, като по традиция там лечението е с водка.
Все пак руският епидемиолог № 1 Виктор Ляшко предупреди, че дозата не трябва да надминава 20-30 грама дневно, което се счита за безвредно за организма.

Според руски психолози пък малко количество алкохол вечер – по възможност уиски, водка или ракия, може да повлие добре върху психологията на хората, които са затворени вкъщи.

С алкохола трябва да внимават единствено болните от COVID 19, тъй като той може да забави възстановяването им. Ако количеството е в нормални граници, здравите не трябва да се опасяват, тъй като няма връзка с прякото заразяване и имунитета.

Това личи и от продажбите, които отчитат българските търговци, където е се наблюдава засилен интерес към високоалкохолните напитки от началото на извънредното положение. Някои от тях отчитат, че дори онлайн търговията вече започва да нараства и дори да изпреварва продажбите в магазините.