Моят приятел Владимир, който се пенсионира и в момента живее в България, в град Несебър, ми каза колко много харчи пари за храна. Той призна, че руската пенсия от 20 хиляди рубли (514 лева) е достатъчна за него, като се има предвид, че съпругата му също получава около 17 хиляди (437 лева), плюс това там имат собствена зеленчукова градина и понякога получават помощ на децата. Семейството им харчи около половината от дохода си или малко повече за хранителни продукти - около 18-20 хил. рубли на месец, обясняват руските пинсионери в социалните мрежи и дават на наборите си идея какви са основните цени в България: 

В Несебър, в местния супермаркет "Джанет", можете да разберете колко можете да похарчите докато живеете в България, пишат те.
Краставици - 3,8 лева, домати - 2,47.Корнишоните са по-евтини - 2,8 лева за килограм.Цените са сирената няма да ги казваме, пишат руските пенсионери, тъй като в България сиренето е по-различно и има най-различна местна продукция. Все пак вървят по 300-400 рубли за кило (7-10 лева).Тези сирена са по-евтини - около 5,6 лева за килограм. А всъщност те са много по-вкусни от тези, които са в опаковка!И пак сирене, този път опаковано. Цените на тези сирена са по-високи - 350-400 рубли за кило (9-10 лева).Избор на млечни продукти като цяло е богат! Но стига вече с това. Месо също има достатъчно на разположение!Добри колбаси и кренвирши за по 150-200 рубли (3,8-6.4 лева).Месото е малко по-скъпо - средно 500 рубли (12 лева) за кило от скъпото.
Млякото е по 50 рубли (1,2 лева).

Превод: БЛИЦ