"Много бих искал да развиваме отношенията си и да вървим напред", коментира в ефира на БНР руският посланик Анатолий Макаров.
"Скоро ще имаме антиюбилей, ако продължаваме така. Доколкото разбирам никой не е канил Путин в момента в България. Такава визита би била добре за двустранните ни отношения, но трябва да се подготви. 70% от българите се смятат за русофили. Аз реших да се заема с укрепването на връзките на регионално равнище. За мен като нов човек, който никога досега не е бил в България, това е мощен вътрешен заряд", допълни Макаров.

"Путин винаги е казвал, че е готов за взаимодействие със САЩ. Засега звучат думи, които са достатъчно дълги и конструктивни, но трябва да дочакаме действия. Нека да дадем време на нещата", коментира още Макаров.

БЛИЦ припомня, че единствената неофициална информация за евентуална визита на руския президент у нас дойде непосредствено преди Нова година, когато на посещение в Пловдив бе руският космонавт Игор Волк, президент на международната асоциация „Земя и космонавтика”. 

От думите му тогава стана ясно, руските гости са имали среща с новоизбрания български президент ген. Румен Радев, както и че са проведени предварителни разговори за официално посещение на президента на Русия Владимир Путин у нас тази пролет. След прибирането си в Москва обаче космонавтът Игор Волк почина внезапно, а информацията за подготвяна визита на Путин у нас не бе потвърдена официално.