Рязък обрат във времето ще наблюдаваме в следващите 48 часа. До обяд и в ранния следобед температурите ще са между 15 и 20 градуса. В късния следобед и привечер обаче вятърът ще се усили и от северозапад ще започне захлаждане, съобщава Нова телевизия.

Заради бързата промяна в атмосферното налягане поривите на вятъра по линията на студения фронт ще са много силни – до 100 километра в час. Ще задуха последователно в областите на Северозападна България, по-късно вечерта и в останалите райони на Северна България, а утре в цялата страна.


По тази причина днес е в сила жълт код за силен вятър в Северозапада, Югоизтока и Черноморието.

В сряда дневните температури ще са зимни – между 2 и 8 градуса. Застудяването ще обхване цялата страна с валежи от дъжд, който бързо ще преминава в сняг.

Заради вятъра на много места, особено в планините и планинските проходи, очакваме навявания, а заради ниските температури са възможни заледявания. С предупреждения за опасно време е цялата територия на страната – на север жълтият код е за снеговалежи и вятър, а на юг – само за силни пориви на вятъра.
 

В планините във вторник през деня ще е топло с температури много над нормалните за сезона – между 3 и 10 градуса. Привечер, през нощта и утре и там ситуацията ще се промени рязко със силен вятър и застудяване с голяма амплитуда на температурите.

Ако на връх Ботев днес е 1 градус над нулата, утре ще е минус 10. Ако в Банско днес е 13 градуса, утре през деня ще е едва 2-3 градуса.

Снежният циклон и студеният му фронт ще преминат над страната ни до края на деня в сряда. Валежите от сняг в четвъртък ще са по-малко. Облачността ще се разкъса, на места ще се покаже и слънцето. В петък ще премине още една, по-слаба, студена вълна от североизток на югозапад с нови превалявания от сняг, по-значителни в Стара планина.

Равносметката от снеговалежите в края на работната седмица – бяла пелена с дебелина между 5 и 15 сантиметра в равнините, до 20-25 см в предпланинските райони, около и над 50 см в планините.
 

Почивните дни ще са сравнително тихи, но леденостудени с температури в сутрешните часове до минус 10 градуса. Най-студено в неделя сутринта – в Североизточна България, в Стара планина и Предбалкана, районите на Трън и Драгоман, и в Родопите – температури до минус 15 градуса.