Подаръци за Нова година не купува – даде 300 лв. за пиратки.” „Излезе да хвърли боклука през терасата – 2 часа псува комшията к’ъв е селянин, че му е спрял на мястото.” „Мрази си работата и колегите – пее на банкет „Най-добрата фирма.”

Така е описан „класическият българин” във фейсбук страници, които станаха хит в социалната мрежа. Форматът на този тип парадоксален виц включва снимка или колаж на „класик”, върху която е описана дадена „класическа” ситуация. Например брадясал закръглен мъж с бъркалка за кафе в устата, разположил се на диван в шикозно заведение, с надпис: „Купи си телефон на изплащане – заложи го”, пише "Труд".

Т.нар. миймове, по-известни като мемета (от английското meme – идея, поведение или стил, който се разпространява от човек на човек в дадена култура), на тема „класическия българин” събират хиляди харесвания във фейсбук.
Всичко започва от страницата „Дневникът на класическия българин”, която в рамките на две седмици събра внушителните над 70 хил. харесвания. Моделът й се оказа заимстван от сходна страница в Сърбия. По неизвестна причина страницата беше свалена от фейсбук, но моментално бяха направени няколко нейни копия.

Същевременно бяха създадени множество подобни още по-забавни страници като „Класически български политик”, „Средностатистически студент в СУ”, „Класически български студент в Англия”, „Класически студент по право” и дори „Средностатистическо българско куче”.

Създателят на една от най-популярните „класически” страници – „Синът на класическия българин”, коментира пред „Труд”, че „не трябва да се срамуваме от това, което всъщност сме”. 19-годишният програмист Йовчо първоначално просто искал да се пошегува със свой приятел и създал няколко мемета. Скоро след това обаче към него завалели предложения от потребители за нови и нови вицове. Само от началото на годината проектът на Йовчо гони 60 хил. харесвания. Героят на тази страница си има истински прототип. „Гледах репортаж на национална телевизия за облеклото на студентите. Беше интервюиран студент от УНСС, който се разхождаше по анцуг в ректората”, обяснява Йовчо откъде е взел снимката, върху която упражнява чувството си за хумор.

И зад другите подобни страници стоят предимно студенти, които смятат, че хуморът ще спаси българите в студа, „донесен в страната от много политици и поне един циклон”.