Три пъти поскъпва традиционният пълнен шаран за Никулден, докато стигне до трапезата, показа проверка по рибните борси и магазини в цялата страна, съобщава "Труд".

Причината е, че все повече търговци предлагат допълнителните услуги - изчистване на рибата и дори приготвянето ѝ. Така, ако жив шаран може да намерите за 6,80 лева за килограм в София, то пълненият рибок излиза около 26 лева за килограм. Подобен е ценоразписът и в Пловдив, както и във Велико Търново, Сливен, Шумен, Русе, показа репортерската ни проверка.

На рибната борса във Варна има изобилие от сафрид, но почти липсва друг местен пресен улов, а щандовете на търговците са окичени с протестни табели заради готвеното увеличение на наемите в навечерието на мъртвия зимен сезон.

За майсторите на пълнен шаран повечето магазини предлагат жив шаран на цени от 6,80 до 11,80 лева за килограм. Бонус от щандовете е почистването на рибата - някъде услугата се заплаща, а другаде - не. Тази година шаран има и повечето риби са между 1,5 и 2 килограма.

За по-едрите екземпляри може да направите заявка, уточняват търговци. Ако услугата изчистена риба не ви устройва, десетки квартални магазинчета са обявили и цени за печена или пържена риба, а продавачите признават, че заради инфлацията, често клиенти си купуват по 200-300 грама.

Цял шаран от 3 килограма, пълнен с ориз, праз лук, гъби и орехи е на цена между 79 и 85 лева. Предлага се и порция пържен шаран от 0,350 кг за 16,90 лева с гарнитура от картофи-соте. Поръчките за готова вечеря се приемат до вторник, включително, но повече места, където предлагат тази услуга, са обявили дори краен час за заявки 12.00 часа на обяд.

Охладен шаран, но без люспи, в супермаркетите в страната е за 7,99 за килограм, а разфасовките са около 1,4 до 2 кг. 10,99 лева за кило струва охладеният шаран с люспи, но изчистен.

Варненци ще посрещнат Никулден с речна риба на трапезата, защото на финала на есенния риболовен сезон в морето има само сафрид. Лодкари и кораби вадят тонове, но на хората им омръзна да ядат едно и също, твърдят търговците на рибната борса. Там цената на сафрида спадна главоломно и вече е 5 лв. килото, само и само да се похарчи. Щандовете са пълни с живи шарани за 10 лв./кг и сом - за 15 лв./кг.

Има и друг пресен морски улов, но на солени цени. Още мърдащ лихнус се харчи за 18 лв./кг, а писията - за 20 лв./кг. Намира се и кефал за 7 лв., но изобилието от заргана липсва. Продава се само чироз от дългата риба, като 100 грама са 5 лв.

На щандовете са подредени огромни туруци за 22 лв./кг, а по-дребният паламуд от южната ни съседка се търгува за 12 лв. Рибите са от Турция, защото край Варна пасажи от вкусната риба така и не се появиха. Тук там се намира калкан за 35 лв., но изчезна леферът, който пълнеше морето на север в ранна есен.

На борсата не се предлага и чернокоп. Лодкарите напразно чакаха пасажите да се появят след оттеглянето на лефера. Чернокоп няма и в дълбоки води.

В рибарските селища край Варна вече се готвят за зимна ваканция. Риболовните кораби се връщат пълни, но само със сафрид. Невиждано от години в морето не се появиха пасажи от чернокоп.

След Никулден рибарите излизат в зимна ваканция. А търговците на борсата протестират, докато работят. Причината е готвеното второ в рамките на година повишение на наемите с 10% от 1 януари, мотивирано от ръста на минималната работна заплата и инфлацията. Сега магазинчетата плащат над 1000 лв. месечно без ДДС и включени консумативи.

“Асфалтът отпред е разбит, при дъжд се образуват локви, паркингът и дори тоалетът си плащаме отделно, а през зимата оборотът е нищожен. В моловете да сме, ще е по-евтино”, оплакват се търговци.

Заедно с колегите си от Кооперативния пазар те са сложили протестни табели на сергиите и с подписка настояват пред местната власт да спре повишението. След обещана от председателя на варненския парламент Христо Димитров ревизия на общинското дружество “Пазари” са обнадеждени, че в мъртвия зимен сезон няма да ги натоварят с още разходи.

Казус в морето

Рибари без препитание заради бюрократи в Брюксел

България не може да си защити интереса

Емил Милев, председател на сдружение “Черноморски изгрев” 

“Не помня такава година”, призна Емил Милев, председател на сдружение “Черноморски изгрев”, което обединява флотилия от риболовни кораби.

Почти нулев бе уловът им на акула, защото хищната риба се хваща в румънски води. През пролетта северните ни съседи арестуваха три кораба с мотива, че нелегално ловуват в тяхната икономическа зона.

Въпреки че това е в разрез с европейския регламент, плавателните съдове още са задържани. Семействата на 12 рибари са без препитание, а колегите им се въздържат да плават в северните води.

“Проблемът е от дълги години. България не може да си защити интереса. И ЕК не си свърши работата, още няма наказателна процедура срещу Румъния за нарушаване на европейското законодателство. Докато чакаме среща с еврокомисаря по рибарство, сезонът приключи”, коментира Емил Милев.

Котлет от шаран чукна 10 лева

Народен сафрид по 3 лева - хит на пазара в Бургас

Появи се “соно балък”, рибарите прибират мрежите

 

Живо попче се предлага за 15 лева, а хората масово купуват солена риба - веян паламуд и скумрия.

Народен сафрид по 3 лева килото е хит на борсата в Бургас. Броени дни преди Никулден, шаранът се продава по 8 лева килото. Производните му са по скъпи - “шайби шаран”, готови за пържене, се продават по 12 лева, а 10 лева е “шаранът - котлет”.

“Има бургазлии, които ще спазят традицията и ще сложат на трапезата за празника шаран плакия с домати, орехи и лимон. Но, честно казано, ние ще си празнуваме, с каквато риба сме наловили”, казаха рибарите от Ченгене скеле.

Бургазлии се зарадваха на пресния макар и дребен сафрид по 3 лева килото през уикенда. “Сафридът също става плакия- в тавичка с лук и домати, по- дребен е, но затова пък цената си е направо народна”, обясниха купувачи в неделния ден. Има предлагане и на по-едър сафрид, който също е пресен, но вече на цена 8 лева килограма.

Най по джоба за празника наистина излиза сафридът, уловен току що и идващ на борсата “Краснодар” направо от лодките. Иначе по сергиите има разнообразие - чернокоп по 14 лева, меджит по 10 лева, черноморски пресен кефал - 4 лева (по едрият е 10 лева), карагьоз- по 12 лева, хек - 8, 50 лева, скумрия- внос от Норвегия - 7 лева.

Най-скъп е котлетът от сьомга - по 30 лева, и естествено калканът, който винаги държи цена 30 лева. Живо попче се предлага за 15 лева, а леферът - по 20 лева килото.

Хората масово си купуват солена риба. Веяната скумрия и особено веяният паламуд вървят по 8-15 лева. На някои серигии продават паламуд по 10 лева.

Рибарите от селището Ченгене скеле обясниха, че риболовните кораби масово ловят дребна граца. - “Появи ли се тази риба, която наричаме “соно балък” (последната риба, б. р.) - това значи край на риболова за годината, и прибираме мрежите. Това е последната риба, която върви на опашката след всички други и значи, след нея нищо повече няма да хванем. Това си е по традиция и е причината точно преди празника да прекратим излизането в морето”, обясниха риболовци.

Търговци зареждат всеки ден от Солун

В Пиринско залагат на гръцка прясна риба

Сьомга до 30 лв. за килограм

В Пиринско са загърбили традицията с пълнен шаран за сметка на прясна риба от Солун.

В Пиринско масово хората избират да купуват гръцка прясна риба, която търговците доставят от пазарите в Солун.

Лавракът и ципурата са най-търсени в Благоевград за празника. Гръцката ципура е 14 лева за килограм, а лавракът е между 16 и 17 лева за килограм, което е доста евтино в сравнение с цени на други големи търговски магазини. Модерно стана да се купува и сьомга, която в момента на пазара е от 25 до 30 лева килограма.

Местни търговци пътуват всеки ден до Солун, за да докарат прясна гръцка риба за пазарите в региона.

Празникът за повечето жители минава и с хапването на вкусна пъстърва, отдавна местните загърбиха шарана. А той се продава между 7 лева и 7,50 за килограм. Дни преди Никулден доста туроператори организираха еднодневни турове на пазарите в Северна Гърция - Серес и Солун, където хората сами си пазаруваха за празничната трапеза.

Цените са почти идентични с тези у нас, но качеството е по-добро, казват местните домакини.

За празника на Бургас

На пет места черпят с рибен курбан

Пунктовете за раздаване на рибен курбан ще се намират при Часовника, Компаса, в к-с “Меден рудник” - парковото пространство между бл. 46 и бл. 51, Магазия 1, КТК “Ченгене скеле”, пл. “Тройката” - от страната на ул. “Васил Левски”.

Трескава подготовка тече за празника на светеца - закрилник на Бургас. Градът ще посрещне тържествено 6 декември - Деня на Св. Николай Чудотворец, покровител на моряците и рибарите. Тази година хит от рибната борса освен “народния сафрид” ще е и скумрията внос от Норвегия, прогнозираха опитни риболовци. Тези две риби ще са най- предпочитани за Никулденска трапеза, според тях и ще компенсират липсата на паламуд и чернокоп през този риболовен сезон.

На пет места ще се раздава рибен курбан. Рибена чорба ще се разлива от полеви кухни, а печена скумрия ще цвърчи на скарите. Никулденската трапеза е неизменна част от празника на Бургас 6 декември.

И тази година, по традиция, Община Бургас организира приготвянето и раздаването на рибен курбан за жителите и гостите на морския град. Освещаването на Никулденската обредна трапеза ще е в 11:00 часа в градинката до Часовника. Трапезата се подрежда и се представя от Регионалния исторически музей.

Пунктовете за раздаване на рибен курбан ще бъдат разположени на няколко места, за да може повече хора да опитат от традиционните рибни ястия. Те ще се намират при Часовника, Компаса, в к-с “Меден рудник” - парковото пространство между бл. 46 и бл. 51, Магазия 1, КТК “Ченгене скеле”, пл. “Тройката” - от страната на ул. “Васил Левски”.

Големият Никулденски концерт ще е традиционно на площад “Тройката” вечерта на 6 декември, а около 18:30 часа се очаква да бъдат запалени светлините на елхата на Бургас.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук