Остър спор се развихри в предаването „Тази неделя” по bTV по гореща тема – домашната ракия. Докато журналистът Иван Бакалов обясняваше защо не трябва да се пие домашна ракия и как така се подкопава легалното производство, Андон Андонов от сдружение „Домашна ракия” настояваше да се махне сезонното ограничение за домашно производство и да се върнат старите по-либерални правила. Двамата стигнаха до остро пререкание.
&bdquo;Който пие ракия то туба рискува, защото никога не знае кой какви бъркочи е бъркал&rdquo;, заяви Бакалов. &bdquo;Затова не пийте ракия от туба или пластмасови шишета от минерална вода!&rdquo;, призова той.<br /> <br /> Според Андонов, въведеният уведомителен режим за варене на ракия от януари до юли на практика действа като забрана. &bdquo;Когато дойде клиентът при нас, като му кажеш: &bdquo;Попълни си декларацията и след като уведомим митницата, ще вариш ракия след 14 дни&rdquo;, той ми казва: &bdquo;Кой ще ми каже на мен кога да си варя ракията&rdquo;, обясни той. &bdquo;През зимата се вари ракия от боклуци&rdquo;, контрира Бакалов.<br /> <br /> Собственикът на казани поиска обяснение в какво качество журналистът се явява като експерт. Бакалов му обясни, че от 1992 година пише по темата за алкохола-менте у нас и познава както опитни химици, така и много натровени хора. &bdquo;Мога ли и аз нещо да вметна или да ви оставя да си говорите? Да стана да изляза?&rdquo;, вдигна ръце водещата Мариана Векилска. <br /> <br /> &bdquo;Няма друга малоумна страна в света, която да си обвинява всеки ден официалните производители, че произвежда боклуци, а казва, че т.нар. домашна, която вече не е домашна... Представете си Шотландия да почне да обвинява официалните си производители на уиски, че това е боклук, а истинското е домашно, тяхното незаконно уиски. Няма такава страна. Затова шотландското уиски се продава в цял свят, а българската ракия &ndash; никъде&rdquo;, избухна Бакалов.<br /> <br /> &bdquo;Ние извършваме услугата на хората. Вие ни изкарахте, че варим ракия и я продаваме&rdquo;, възнегодува Андонов. &bdquo;Ама не е важен акцизът, важно е опасното производство, което е без контрол&rdquo;, прекъсна го журналистът. <br /> <br /> &bdquo;Ние искаме да се върне старото положение &ndash; казаните да бъдат със съвместимост до 1000 литра&rdquo;, обясни Андонов. &bdquo;Откъде накъде? Това е малък винпром&rdquo;, скочи Бакалов.<br /> <br /> &bdquo;Чакаме трупове. Ще има още отровени. И знаете ли кои ще са? Като в Турция &ndash; туристи на морето в ол инклузив хотелите, в които наливат домашно уиски и домашна водка&rdquo;, прогнозира мрачно Бакалов.<br /> <br /> &bdquo;Много благодаря, спирам ви, обаче, досега търпях да си водите спора. Спирам ви сега, наистина&rdquo;, внезапно закри интервюто Мариана Векилска, на която, освен търпението, й свърши и времето.<br /> &nbsp;