Както е известно, непрекъснатото лакиране изсушава ноктите и те пожълтяват. Лакът обаче може да причини и по-сериозни вреди на организма. Може би не е нужно да изоставите напълно лакирането, но е добре да сте наясно с отрицателните ефекти, които съставките на лака могат да имат върху организма.

Ето някои от вредните вещества, които се съдържат в лаковете за нокти:

Толуен – разтворител, които придава гладко покритие и запазва пигмента. Може да засегне централната нервна система и да причини репродуктивни нарушения. Главоболие, слабост, припадане и гадене са само някои възможни последствия от лаковете, които не отговарят на стандартите.

Формалдехид – безцветен газ, който помага да се увеличи срокът на годност на лака. Ако страдате от алергия, контактът с формалдехид може да причини дерматити и дори химически изгаряния. В най-тежките случаи може да предизвика нарушения на сърдечния ритъм, конвулсии и дори рак.

Дибутил фталат – използва се като ароматизатор. Може да причини ендокринни разстройства, гинекологични проблеми и заболявания на дихателните пътища.

Учени провеждат изследване с участието на 24 жени. 6 часа след като се лакират, при повечето участнички се наблюдават повишени равнища на дифенил фосфат – производно на трифенил фосфат, който се формира в процеса на метаболизма. 10 часа след началото на експеримента, нивата на дифенил фосфат в организма на всички участнички скача до седем пъти над нормата. Тези резултати са наистина обезпокоителни.

Как да изберете лак, който не вреди на здравето?

Някои лакове имат специални обозначения:

„5-Free“ – означава, че продуктът не съдържа формалдехид, производните му смоли (формалдехидни смоли), толуен, дибутил фталати или камфор.

„3-Free“ – означава, че не съдържа формалдехид, дибутил фталат и толуен.

Преди за купите лак, първо обърнете внимание на съставките. Или просто оставете ноктите да дишат, и помнете – вашето здраве е във вашите ръце.

Източник: Bright Side