Община Кюстендил обеща да помогне със средства за възстановяване на читалището в село Катрище, след като то беше опустошено от пожар.
 

Огънят унищожи покрива на сградата и цял етаж, като оцелелите части са много силно повредени.
 
Само българското знаме остана от пламналото читалище в кюстендилското село Катрище. Изпепелени са 4000 книги, голяма част от които събирани с дарения. В сградата се намира и единственият магазин в селото.
 
Жена от селото разказва, че първоначално помислила, че гори необитаема къща, но после видяла, че пламъците идват от читалището. По думите й само бързата реакция на огнеборците е спасила цялото село от пожар, защото имало опасност всичко да пламне.
 
Жители на селото скоро сами направили козметичен ремонт на читалището. Освен знамето, спасена е и книгата „Ян Бибиян”, която била взета преди дни от едно момче.
 
Председателят на читалището в Катрище заяви, че жителите на селото сами поддържали читалището и правели всичко възможно да запазят традициите от миналото, въпреки че вече има много малко хора.
 
Кметът на селото уточни, че знамето, спасено при пожара, е купено и дарено от жена в селото. То ще бъде запазено в архива на населеното място.