Прокурор Даниела Начева, която е и.ф. административен ръководител на Специализираната прокуратура, ще стане титуляр на поста, съобщава "Правен свят". Тя е единствената кандидатура в конкурса, става ясно от системата на Висшия съдебен съвет.

Крайният срок за подаване на документи изтече на 31 август. Начева пое специализираните прокурори след издигането на доскорошния им ръководител Иван Гешев за заместник на главния прокурор. Предстои насрочване за изслушването и гласуването на кандидатурата на Начева от Прокурорската колегия на ВСС.

От концепцията на прокурор Начева, която е част от екипа на спецобвинителите от февруари месец 2016 г., се разбира, че за нея в Специализираната прокуратура е налице "устойчиво и трайно повишаване на успеваемостта и ефективността" в работата.

Начева е един от прокурорите и по мегаделото за фалита на КТБ срещу банкера-беглец Цветан Василев и другите участници в организираната престъпна група.

От 1997 до 2006 г. прокурор Начева е била последователно следовател и прокурор в Пловдив. 

Като приоритети в своята работа, ако бъде избрана за административен ръководител, Начева сочи кадровото и материално обезпечаване на Специализираната прокуратура. Нуждата от по-добри условия за работа и увеличаване на броя на служителите в специализираната правоохранителна институция са все по-осезаеми от края на 2017 г., когато Спецпрокуратурата пое разследванията за корупция "по високите етажи на властта". 

Преди разглеждането и гласуването на кандидатурата на Начева за ръководител на Специализираната прокуратурата, колегията на прокурорите във ВСС ще трябва избере и административен ръководител на Апелативната спецпрокуратура. Това трябва да стане на 19 септември, като за този пост кандидатите са двама – фаворит е градският прокурор на София Емилия Русинова и Бойко Атанасов, следователят с куп дисциплинарни производства и "вечният" кандидат за началнически постове в системата на държавното обвинение.