Румънският президент Клаус Йоханис обясни част от мерките за разхлабване на ограниченията, които ще влязат в сила след 15 май, когато изтича извънредното положение в страната, съобщи телевизия Диджи24, цитирана от БТА.

Президентът говори след заседание с премиера Лудовик Орбан и част от министрите във връзка с мерките за борба срещу епидемията от COVID-19.

Йоханис призова парламента да приеме "с максимална бързина" изготвения от правителството проектозакон за мерките за превенция и борба с COVID-19 по време на състоянието на тревога, което ще влезе в сила след приключването на извънредното положение.

Той обясни, че за придвижване извън населеното място гражданите ще продължат да имат нужда от декларация. Църквите ще бъдат отворени, но службите ще се извършват на открито, посочи още президентът.

Носенето на маски става задължително във всички закрити обществени пространства, както и в градския транспорт, както и спазването на дистанция от 1,5 метра, добави Йoханис.

"За съжаление епидемията от COVID-19 е все още сред нас. Не е сега моментът да се отпускаме твърде много.

Доближаваме се до 1000 смъртни случая. Имаме стотици нови случаи. Но все пак наближава датата 15 май, когато свършва извънредното положение и ще навлезем в друга форма на организация - състояние на тревога", заяви държавният глава.

Той каза, че частично се отваря търговията - могат да работят магазините с пряк достъп от улицата. Отварят се също фризьорските и козметичните салони, както и музеите. Препоръчваме на местните власти също така да отворят и парковете, добави президентът.

Йоханис уточни, че се премахва изискването за представяне на декларация при движение в рамките на населеното място, но декларацията остава задължителна в случаите на пътуване извън населеното място - например за пътуващите от Букурещ към провинцията.

"Що се отнася до църквите, религиозните служби ще бъдат възобновени в първата фаза в двора на църквите, тоест навън. Вярващите ще носят маски и ще спазват дистанция от 1,5 метра. Във втория и третия етап тези условия ще бъдат обсъдени отново", заяви държавният глава.