Представителите на кръга “Капитал” продъниха ушите на хората, че са по-праведни и от Папата  в областта на опазване на околната среда. На пръв поглед “принципната“  позиция на  Прокопиевци щеше да има някакво морално  обяснение, ако не бяха лавината от примери точно в обратната посока. Няма как да пропусна трагедията на жителите на гр.Меричлери. Не мога да не спомена и за  незаконните строежи по черноморското крайбрежие и какво ли не още. ТОва заяви пред БЛИЦ Емил Георгиев, бивш депутат от БСП и председател на партия "Екогласност".
"Конкретен пример за незаконно строителство е т.н. вилна къща за риболовен туризъм, построената в местността “Буджака” в землището на гр.Созопол. През м.февруари т.г. в качеството си на председател на първата и автентична природозащитна органицазия ПК”Екогласност” изпратих сигнал до ВКП за драстични нарушения на Закона за устройство на територията /ЗУТ/ при строителството на тази къща, а всъщност хасиенда с басеин и обособен частен плаж върху терен публична държавна собственост в стил “колумбийски барон” от лицето Йово Николов", посочи Георгиев.

И продължи: "Представихме доказателствен материал, от който е видно, че не са спазени изискванията на ЗУТ при одобряване на инвестиционния проект, както и че съгласувателния и одобрен инвестиционен проект не съответства на осъщественото строителство.
По думите на наши експерти , издадените от община Созопол разрешения за строеж на въпросната вилна къща има  големи недостатъци, което е било достатъчно основание да бъде обявено за нищожно. За съжаление от община Созопол някой си е затварял и двете очи.
 По този начин още в началото на реализиране  на инвестиционното предложение на Йово Николов са допуснати съществени отклонения по смисъла на ЗУС, но не са предприети принудителни административни мерки за спиране на строежа. По всичко личи, че общинските бюрократи не са се съобразили с изискванията на чл.224, ал.1, т.2 от ЗУТ , вероятно  замаени от шумоленето на финикийски знаци или очаровани от лъчезарната усмивка на дясната ръка на   “ангела на демокрацията” с румени бузки Иво Прокопиев".
 
Емил Георгиев е председател на "Екогласност".

"Държа да подчертая, че експертите на ПК”Екогласност” са наясно, че при построяването на “Къщата за риболовен туризъм” е издадено разрешение за строеж, без да е представено решение по Закона за опазване на околната среда за променено инвестиционно намерение; не е представен договор с ВиК за приемане на отпадните води, както и предварителен договор с ел.разпределителното дружество ЕВН. Наред с това, плътността на застрояване в имота вместо изисканите 20% е не по-малко от 24%. Няма удостоверение за въвеждане в експлоатация на построената сграда. Не трябва да се забравя, че  одобрения инвестиционен обект е  ”Къща за риболовен туризъм”, т.е. постройка с обществено предназначение, а не сграда за собствени нужди", посочи Георгиев, като изрично подчерта, че може да подкрепи твърденията с документи.
 
Издателят на "Капитал" Иво Прокопиев.

"Към тези нарушения е редно да се спомене, че без строителни книжа в имота на Йово Николов е построен и плувен басеин, за което е съставен акт от община Созопол. Налице са още съществени нарушения. Риторичният въпрос е какво е мотивирало гл.архитект на община Созопол да издаде строителното разрешение през м.юни 2004 г. Възниква още един впрос - след като строежа е от 6-та категория, защо кмета на община Созопол не издава заповед за премахване на незаконното строителство. Дали пък  не му се окозва въздействие от висша инстанция?", пита се бившият депутат.

И посочва: "Аз съм убеден, че прокуратурата работи сериозно по сигнала и нашите твърдения ще се докажат. С нетърпение чакаме отговор с надежда, че самозабравилите се олигарси най-после ще си получат заслуженото. Още повече, че в ЕС се търси строга отговорност от нарушителите на европейското законодателство в защитените природни зони. В тази връзка е редно  да се знае, че крайбрежната ивица между морето и старато  шосе Созопол-Приморско, включващо и полуостров “Колокита” е обявена за защитена местност".

"Имаме достатъчно основание да твърдим, че местността “ Буджака” попада в тази защитена местност. Разбира се, трубадурите на Прокопиев от кръжеца “зелените” мълчат по този въпрос като глухари в любовен период. На тях, след като не се позволи  да броят делфините в района по проект за над 3 мил.лв., сега развиват дейност по оплождане на пеперуда Червен аполон; построяване на птичи гнезда от миди в Поморийското езеро, търсене на  “спокойни” храсти за диви мечки, и какви ли не още идиотски проекти за милиони евро, но това е друга тема, по която прокуратурата също трябва да се произнесе", убеден е Георгиев.

Ивайло КРАЧУНОВ