Интересни имена изплуват при проверка на Фондация „Джендър образование, изследвания и технологии“. Скандалната неправителствена организация се ползва с одобрението на МОН и вече се прочу покрай няколко съмнителни инициативи. 

Проверка в регистрите разкрива кои са всъщност хората зад фондацията. Безспорно сред най-интересните имена там е бизнесменът Росен Неделев - собственик на сладоледените къщи Jimmy's, който има и сладоледен завод в Костинброд и инвестира в него над 7 млн. лева.

Росен Неделев се ползва с доверието на т. нар. кръг "Капитал" и се смята за приближен до бизнесмена Иво Прокопиев. Името му често фигурира в различни публикации на медиите на Прокопиев, които, разбира се, са само в положителна насока. 

Изпълнителен директор на фондацията е Живка Маринова, която пък фигурира сред т. нар. протестърки. 

В регистрите на неправителствената организация фигурира и видната феминистка Велина Тодорова. 

Скандалната джендър организация е виден поддръжник на Истанбулската конвенция и вече се пробва да пробута някои от капаните, залегнали в нея и т. нар. "трети пол". 

Първият е свързана с анкета в училищата, в която децата се питат къде ходят до тоалетна - в мъжката или женската. Препитването уж е свързано с изследване за насилие върху децата, но за насилие всъщност не се говори много, а въпросите се въртят около сексуалността. 

Докато образователният министър Красимир Вълчев гарантира, че джендър идеологията няма да влиза в училище, дори и да ратифицираме Истанбулската конвенция, оказа се, че понятията и темите от документа вече са прекрачили училищния праг под формата на проект, финансиран с европари и провеждан със съдействието на МОН. 

Същата фондация стартира и конкурс "Училище без насилие и стереотипи, определени от пола".

Мира НАЙДЕНОВА, БЛИЦ