Вярващи в цял Троян твърдят, че ако митничарите изземат ракията на Троянския манастир, това ще им донесе голямо нещастие. "Това е голям грях, защото са нахлули в манастира във времената преди Светия пост, не е трябвало да го сторят", разказва пред БЛИЦ Валентина Стоева, която е сред вярващите, често посещаващи манастира.
 

Сред тези 1600 литра ракия всъщност има истински съкровища. Като например бутилка, запечатана преди повече от сто години, пълна с ракия, в която са били добавени редки билки.
 
"Голяма част от колекцията ни е с ракия от 1921 година. Тази колекция е съхранена, предава се от игумен на игумен, 1600 литра някъде, дядо Сионий говори за такова количество. Знаете, че зимният сезон е слаб за всичко, нормално е да се захванат за нещо, преди около година държавата е съобщила на Светия синод, че това нещо ще се случи, това, че са го избрали да го направят преди светия пост, е въпрос на организация. Предполагам, че и други манастири имат ракия, но е факт, че само нашата ракия е участвала на изложение във Франция", това заяви пред БЛИЦ Деси Дочева, пресаташе на манастира. Тя разкри, че в момента ракията е заключена в помещение на манастира, докато не стане ясно какво ще се прави с нея и дали наистина игуменът ще трябва да плати акциз.
 
От Светия синод засега нямат позиция доколко е законно изземването на ракия от манастир, но смятат, че все пак се нарушават права.
 
"Това е начин да се самоиздържат тези манастири, поне до някъде, това е практика не само в български, а във всички други - православни и католически. Произвеждат земеделска продукция, вина, различни неща, които продават в техните си магазини на поклоници, те ги купуват за благословение и средствата отиват за поддръжка на манастирите и на хората там. Това може да се види навсякъде и не би трябвало да е нарушение на закона", коментира пред БЛИЦ Алексдандра Карамихалева от Светия синод.

Мира НАЙДЕНОВА, БЛИЦ