Скандалният милиардер Джорд Сорос сякаш е предусещал, че Великобритания ще излезе от ЕС и финансовото поле ще претърпи сериозни трусове. Няма как иначе да си обясним обстоятелството, че само преди 14 дни един от най-богатите мъже на планетата внезапно се върна към търговията и инвестира огромни средства в злато.
"Притеснен е от прогнозата за световната икономика и от това, че вероятно предстоят турбуленции на пазара, милиардерът и основател на хедж фонд наскоро е направил няколко инвестиции. Фондът Soros Fund Management LLC, който управлява 20 млрд. долара на семейство Сорос, е продал акции и е купил злато и дялове в минни компании, явно залагайки на прогнозата за проблеми на някои пазари. Инвеститорите гледат на златото като убежище във времена на криза", съобщи още на 9 юни авторитетното издание "Уолстрийт джърнъл".

Медията припомни, че тези действия показват значителна промяна в поведението на Сорос, който се сдоби със световна слава като заложи срещу паунда през 1992 г., което му донесе печалба от 1 млрд. долара.

Сега ситуацията е напът да се повтори, въпреки че оттогава е минал почти четвърт век, отбелязаха финансови специалисти пред БЛИЦ. Британският паунд бележи рекорд с отрицателен знак и започва да се огъва пред щатския долар.
 


Едва ли е случайно, че Сорос е и сред основните спонсори на Хилъри Клинтън и на други организации, свързани с демократите.

Сорос винаги е наблюдавал отблизо инвестициите, които прави компанията му. В миналото служители на високи позиции в нея са настръхвали от начина, по който той понякога се меси в операциите на фирмата - обикновено след като фондът отчита загуби, казват хора, запознати с делата й. Но през последните години самият той не се занимава активно с инвестиране. Това се промени, когато в началото на този година Сорос започва да прекарва все повече време в офиса си, ръководейки търговските операции.

85-годишният милиардер прогнозира преди месеци, че "все още има голяма вероятност Европейският съюз да се разпадне под тежестта на мигрантската криза, продължаващите проблеми на Гърция и евентуалното излизане на Великобритания от общността". 

Сега прогнозата му се сбъдна, но съвпадение е малко вероятно. 

Нищо чудно да се окаже, че именно Сорос е сред кукловодите, които направляват процесите не само на полето на финансовите институции, но и на сцената на европейската и световна политика.

Интересно дали Сорос е уведомил партизаните си в България Иван Костов и Гроздан Караджов, които са верни негови съратници от десетилетия и какво ново можем да очакваме от тях.

Ивайло КРАЧУНОВ