Гръмко обявените септемврийски „протести“ против кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор де факто се организират от близки до подсъдимите Иво Прокопиев и Цветан Василев.

Задкулисието е в неистова паника именно от възможността настоящия заместник-главен прокурор и доскорошен шеф на Специализираната прокуратура да оглави прокуратурата.

Гешев, освен че показа в последните години безпрецедентно желание за борба с организираната престъпност и корупцията, се ползва и от доверието на цялата прокурорска гилдия в страната. МВР и ДАНС също открито изразиха позицията си в негова защита.

Срещу тази невиждана досега институционална подкрепа за Гешев, в близките дни по жълтите павета и пред Съдебната палата в София ще маршируват добре познати лица, голяма част от тях също подсъдими или обвиняеми за извършени престъпления. Разбира се, няма как точно тези хора да са доволни от номинацията на Иван Гешев - това е все едно колорадският бръмбар да е доволен от инсектицидите, които се борят с него.

Официално две са НПО-тата, организиращи разходките по улиците. „Правосъдие за всеки“, свързано с Иво Прокопиев, и БОЕЦ на видинчанина Георги Георгиев, който получава нарежданията си директно от хотела на Цветан Василев в Белград.

Прокопиев и Василев отдавна са подсъдими за участието им в организирани престъпни групи, а Георгиев наскоро също се сдоби с обвинение за хулиганство, заради опита му да се саморазправи с журналисти.
 


Цветан Василев и Иво Прокопиев – обединени заедно против прокуратурата


Естествено, всеки недоволен, на когото прокуратурата е потърсила отговорност за извършеното, също е добре дошъл в редиците на „Правосъдие за всеки“ и БОЕЦ за септемврийските „протести“. Пример в това отношение е бившата кметица на Младост Десислава Иванчева, която усилено подкрепя всяко действие против прокуратурата, но която вече получи 20 годишна присъда за корупция.
 


Десислава Иванчева не е доволна от Иван Гешев, защото получи ефективна присъда от 20 години затвор заради корупция


Друг активен участник ще бъде „гнилата ябълка“ Румяна Ченалова, дадена за пример от бившия френски посланик Дьо Кабан като символ на корумпираната българска съдебна система, понастоящем подсъдима за длъжностно престъпление и документна измама.
 


Подсъдимата „гнила ябълка“ Румяна Ченалова ще марширува в защита на Цветан Василев и против прокуратурата


Съпругата на Цветан Василев – Антоанета Василева, както и дъщеря му Радосвета, и двете обвиняеми за пране на пари, също открито подкрепят в социалните мрежи протестите.
 
 Антоанета Василева и дъщеря й Радосвета не харесват прокуратурата. Но харесват кражбата на 5 милиарда лева от КТБ


Цветан Василев и обвиненият за хулиганство Георги Георгиев организират протеста против кандидатурата на Иван Гешев

Така картината става напълно завършена – срещу Гешев са хора, имащи сериозни проблеми със закона, но за сметка на това разполагащи с медии, които да им осигуряват трибуна, а в негова подкрепа са сериозните професионалисти, призвани да спазват законността и посветили живота си на борбата с престъпността.