Само в "Шоу"! Биреното коремче не е от бирата
70 вида пиво се произвежда в България
И докато рождената дата, откривателите, мястото, където е изпита първата бира, може би завинаги ще останат обект на научни спорове, то в едно историците са категорични. Когато това се е случило, бирени сомелиери е нямало. Нещо повече, доскоро самите пивовари гледали странно на тези съсредоточени мъже и жени, които странно оглеждат чашите, въртят ги, отпиват пестеливо, сякаш в тях има лекарство, и правят неочаквани умозаключения: Усещате ли банановия вкус на върха на небцето. Всъщност днес вече тези хора се считат за изключително полезни съветници за любителите на кехлибареното пиво.
Според статистиката в света има четири хиляди бирени сомелиери . Кой какво може, се вижда на световния шампионат. Последният в Бразилия е бил спечелен от италианец. И понеже дегустирането е много различно от обикновеното пиене, победата на едно състезание изисква години подготовка. Голямото изпитание е в четвъртия кръг, когато на състезателя се дава непозната бира, която той точно трябва да разгадае /характеризира/ точно за осем минути. Избързването, както и забавянето води до загуба на точки.
Хавиер Галобарт е един от тези 4000 бирени сомелиери на земята. Той е от Барселона и дойде в София, за да обясни защо тартара от сьомга с авокадо и лайм трябва да се пие със светла бира със златист цвят и е с леко горчива нотка. Направи го на специална дегустационна вечер „Бирата на фокус”.
Той поздрави готвача, който за леко мътното вайс пиво с аромата на банани и нюанс на карамфил беше приготвил червено ризото и горгонзола и лента.
Абе, докато испанецът правеше своята дегустация, нещата бяха такива, че споменът за класическата бира-скара направо те кара да се разплачеш.
В България се произвеждат седемдесет вида бира. В основата им са бирените дрожди, хмелът водата и малцът. Когато той се подлага на висока температура, захарите в него се карамелизират, вкусът става по-плътен, цветът тъмен. За такава бира-червена или тъмна, са подходящи ястия като например: свинско филе върху пюре от ябълка, джинджифил и спанак . А който мисли, че няма бира за десерт, жестоко греши. С един смокинов тарт Танен идеално върви едно Бок бира, на която зърното се пече като кафе, цветът потъмнява, пяната става гъста и настина нежният аромат на кафе избива.
В общи линии сложна работа, добра, че накрая сеньор Галобарт успокои присъстващите, като каза: „Всъщност правила няма. Правилото е всеки от нас. И той решава как, с какво и кого ще му е най-приятно да пие бирата си. Но истината, която производителите трябва да знаят, е, че доверието се печели бавно, като че ли се качваме по стълбите, а се губи за миг-сякаш се спускаме с асансьор”.
► Стивън Петросиньо на 22 юни 1977 година изпил литър бира за 1,3 секунди. Рекордът е поставен в щата Пенсилвания, САЩ.
► Най-високата халба бира е два метра и се намира в град Фюрберг, Германия. А най-голямата , изработена в Малайзия, е висока 198,7 см и събира 2796 литра пиво.
► Вече 117 години затварят бирата не с дървени запушалки, а с метално капаче.
► Ян Солберг от Осло притежава 350 000 етикета от бира.
► Д-р Холд Хансен от Копенхаген установил, че силните бири е по-добре да се пият с музика от високи тоналности , а светлите под мелодии с по ниски тоналности.
Подготви Исак ГОЗЕС
Последвайте ни
0 Коментара: