Буквално дни след провеждането на парламентарна Кръгла маса по въпросите на децата в риск, на която вече бившата председателка на Агенцията за закрила на детето Ева Жечева бе атакувана за пореден път като причина агенцията да се окачествява като „неработеща институция”, последната бе свалена от поста с решение на МС.
Немалък принос за това имат и множество публикации на „ШОУ” за драстични нарушения на правата на децата в условията на т.нар. деинституализация, и слаб контрол от страна на социалните. На мястото на Ева Жечева МС издигна Офелия Кънева. „ШОУ” се поинтересува коя е тя.

Офелия Кънева е от Сливен. Също като Ева Жечева. /?/ Атрактивната дама е била зам.-кметица на града на Стоте войводи по времето на недолюбвания като кмет олимпиец Йордан Лечков. Кънева има богат бекграунд. Кариерата й започва като единствената представителка на Сливен в конкурса "Мис България". Спечелва регионалния конкурс за красота с дързък девиз:

"С младост, интелект и пропорции всичко се постига!"

В официалното представяне на Кънева като новата шефка на ДАЗД тя е рекомендирана като „експерт с дългогодишен опит в областта на защитата на детските права” . Всъщност е работила като такъв само 2 години – в периода 2009-2011 г., в който е заемала длъжността директор на Дирекция „Закрила на детето“ в Агенцията за социално подпомагане. По-голяма е активността й извън държавните социални институции – като част от екипа на „СОНИК СТАРТ” ООД, с която се рекламира широко по повод организацията на предстоящия „Фестивал на цацата” в Кранево. Младежкият дух на г-жа Кънева, която е омъжена и има дете, проличава в ефира на един малко старомоден филм за нея на ТВ „Европа” от 2014 г. в който е представена като мениджър на „СОНИК СТАРТ”, но й е дадена възможност да разкаже и за себе си в личен план. Че дамата е активна и много амбициозна личи от раз. СВ-то на Кънева е наистина впечатляващо. В същото време не е за пропускане един факт, който предполага сам по себе си бърза и възходяща кариера – че

Кънева е била стипендиант на Фондация „Отворено общество”

– „за високи академични постижения в областта на управлението на човешки ресурси”. Родената през 1978 г. слънчево усмихната дама е също така член на комитета по интеграция на хората с увреждания към Съвета на Европа, сформировател и член на комитета по Универсален дизайн, член на Изпълнителния съвет на Националната програма за психично здраве на гражданите на България към Министерски съвет, член на българската анти-стигма коалиция, член на звеното за изпълнение на проект “Повишаване качеството на живот на хората с ментални увреждания в България”, съвместно развиван от Министерство на здравеопазването, Министерство на образованието и науката, Министерство на труда и социалната политика и Държавната агенция за закрила на детето, делегат на десетки международни, европейски и световни професионални форуми, конференции и други. Автор и водещ на предаването “Всички хора са различни” по Радио “НЕТ” (2003 – 2004 г.), участник в изследователски екипи, работещи в областта на социалната политика. Отделно от това Кънева от малка свири на пиано, говори няколко чужди езици и се увлича по

няколко вида спорт: фехтовка, плуване, волейбол и автомобилизъм

Като експерт в „СОНИК СТАРТ” има реализирани успешни проекти, обучителни програми и забавни мероприятия с много общини на територията на България. Управител на дружеството е също така доста креативна личност - пловдивчанинът Ангел Маринов - икономист и доктор по национална сигурност, консултант по европейски проекти за финансиране на бизнеса. За предстоящия „Ден на цацата” в Кранево двамата с Кънева са поканили много звезди, между които членовете на старата „Тоника СВ”, Рафи, Ути Бъчваров и др. Кранево била любима дестинация на Офелия Кънева още от детството й, така че сантиментите очевидно играят активна роля при организацията на фестивала. Дамата очевидно работи с хъс и настроение във всичко, с което се заеме. Какво пък, подобен позитивизъм и енергия биха били градивен пример в работата с деца. Лошото е, че в структурите на ДАЗД трайно са се загнездили бездушието и популизмът, благодарение на които

агенцията се превърна в нарицателното си - „сграда с лелки”

Така я нарекоха и участниците в Кръглата маса. Очевидно е, че в ДАЗД трябва да се проведе сериозна кадрова чистка и системата да заработи. Проблемите са много и далеч от каквато и да е веселост – обратното, пълно е с неглижирани от социалните работници трагични човешки съдби. Сериозна е и липсата на връзка и взаимодействие с подйерархичните структури на социалното министерство, което се явява огромен проблем при работата във връзка със взаимоотношенията между деца и родители, проблемите с изкуственото поддържане на празни домове – без деца, но с персонал, спазването на строги критерии при приемното родителство, контролът над приемната грижа и пр.

И в социалното министерство са се настанили трайни практики на леност и неразбиране проблемите на хората, оглавяване на постове от кадрови „недоразумения” и пр. В миналия брой на „ШОУ” в интервю по проблемите на децата в риск събеседникът ни от Фондация за защита на децата Йордан Тодоров в прав текст каза, че препоръчва на новата социална министърка да уволни щерката на Нора Ананиева – Ана Ананиева. Тодоров съобщи, че благодарение на нейната некомпетентност са били заведени няколко съдебни дела и объркани няколко човешки съдби. Липса на компетентност, или чиновническо нехайство стоят зад всичко това? - Ето защо надеждите към новоназначената шефка на ДАЗД Офелия Кънева са толкова големи. От нея се очаква да докаже, че ДАЗД не е неработеща институция и че най-сетне ще проработи по предназначение – в името на интересите на децата.

Еми МАРИЯНСКА