На 15 септември двамата водачи Лютви Местан и Юсеин Ахмед влизат в съда. За тази дата от 10 часа е насрочено за разглеждане разпоредителното заседание за катастрофата край Загорско, при която живота си изгуби 6-месечно бебе. Адвокатът на почерненото семейство заяви, че ще отправи важно запитване до Окръжен съд - Кърджали, съобщава 24rodopi.com.  

„След постъпване на обвинителния акт в Окръжен съд – Кърджали и образуване на делото, от определения съдия-докладчик за разглеждането му са изпълнени всички дължими и изчерпателно изброени процесуални действия, съгласно Глава деветнадесета „Предаване на съд и подготвителни действия за разглеждане на делото в съдебно заседание” от Наказателно-процесуалния кодекс.

Изцяло невярно е позоваването от страна на г-н Лютви Местан на изрична уредба в Наказателно-процесуалния кодекс на правото на получаване на копие на делото.

Процесуалният закон не съдържа разпоредби, предвиждащи задължение на съда да предоставя на страните преписи от каквито и да е документи по досъдебното производство, в т.ч. на цялото досъдебно производство“.

Това се посочва в становището на Окръжния съд в Кърджали по повод твърденията на политика, че той и защитата му са нямали достатъчно време да се запознаят с материалите по делото

Припомняме, че на 13 септември Местан изпрати своята позиция до медиите, в която посочи, че ще иска отлагане на разпоредителното дело за катастрофата на 14 април м.г. край Загорско, при която загина 6-месечно бебе.

Съгласно разпоредбата на чл. 55, ал.1 НПК, обвиняемият има право да се запознава с делото, включително и с информацията, получена чрез използване на специални разузнавателни средства, и да прави необходимите извлечения.

Видно от материалите по делото, подсъдимият Лютви Местан се е възползвал от това свое процесуално право, запознавайки се с всички материали по досъдебното производство лично и в присъствието на упълномощения си защитник при предявяване на разследването на 05.06.2020 г.

Въпреки липсата на правна уредба и задължение на съда да предоставя препис от досъдебното производство, по разпореждане на съдията-докладчик такъв препис е изготвен, но с оглед големия обем на материалите по делото и като се има предвид, че ангажираните с това съдебни деловодители са изпълнявали и други служебни задължения, преснимането е приключило в края на работния ден на 11.09.2020 г., поради което не е могло да бъде осъществено предаването му на г-н Лютви Местан.

При това положение считаме, че от страна на магистрати и съдебни служители при Окръжен съд – Кърджали не е извършено каквото и да е нарушение на служебни задължения, довело от своя страна до нарушение на процесуални права на г-н Лютви Местан по повод насроченото разпоредително заседание по делото.

Намираме, че мястото на оплакванията за допуснати процесуални нарушения е в съдебната зала, поради което публикуваното в медиите изявление на г-н Лютви Местан представлява недопустим опит за намеса и въздействие върху съда и невярно внушение за „протакане” на съдебния процес по вина на съда
“, се посочва още в становището на ръководството на Окръжния съд в Кърджали.

„Защо експертизите за катастрофата с участието на Лютви Местан струват 30 000 лева? Това буди недоумение. По-скоро създава съмнение, че всячески се е целяло да се открие хипотетична съвина у моя клиент. Ще настояваме да се даде ход на делото“. Това заяви специално за „Родопи voice“ адвокатът на семейството, което загуби детето си при тежката катастрофа край Загорско, Николай Димитров.

Припомняме, че на 15 септември двамата водачи Лютви Местан и Юсеин Ахмед влизат в съда. За тази дата от 10 часа е насрочено за разглеждане разпоредителното заседание за катастрофата край Загорско, при която живота си изгуби 6-месечно бебе.

Тежкият пътен инцидент стана на 14 април м.г. Произшествието възникна на разклона край село Загорско при опит на Лютви Местан да се включи с автомобила си в движението по главния международен път Кърджали-Маказа-Комотини.

Последвал сблъсък с „БМВ“, движещ се от Кърджали по посока ГКПП „Маказа“.

При жестокото автомеле „БВМ“-то излетя от главния път и падна на над 100 метра в близкото дере. При инцидента загина 6-месечната Еджрин, която пътувала със семейството си за кирковско село. Пострадаха 9-годишното братче на бебето и родителите му. Зад волана е бил бащата Юсеин Ахмед.

В продължение на месеци Местан бе единствен обвинен за инцидента. От прокуратурата обаче изправят пред съда и бащата на загиналото дете, който е бил зад волана на другия автомобил. Обвинението срещу Юсеин Ахмед е за съпричиняване на смъртта на детето.

Обвинението е по чл. 343, ал. 1, б. „в“ във връзка с чл. 342, ал. 1 от Наказателния кодекс за причиняване на смърт по непредпазливост.

Ако двете страни нямат допълнителни искания, се очаква съдът в Кърджали да насрочи дата за делото.

„Ще докажем, че не е налице пряка причинно-следствена връзка между поведението на моя клиент и настъпилата смърт на детето му. Основна причина за инцидента е неспиране на знак „Стоп“ от страна на Лютви Местан“, посочи адвокат Димитров.

„Казал съм го и преди, пред други медии. Най-голямата вина на моя клиент е, че на пътя му се е изпречил автомобила на политик“, допълни юристът.