Тогите за българските съдии и прокурори, познати от 2002 година. ще бъдат заменени с нови с решение на ВСС. Това се очаква да стане на заседанието в сряда, 28 януари, след като приключи обявената обществена поръчка за изпълнител .
Как се стигна до смяната – причината основно е в неудобствата, които създаваха досегашните тоги на магистратите. Те поискаха от ВСС да осъвременят материала, от който е изработена тогата, както и модела. Становище по въпроса до ВСС адресираха и медици – д-р Ели Йорданова, която е управител на службата по трудова в медицина в Съдебната палата.
Съгласно изискванията на ЗОП, обявяването на поръчката, както и решението за нейното откриване е обнародвано за първи път и в официалния вестник на ЕС, освен в Държавен вестник.

Изборът на новите тоги събра на едно място представители на Съюза на съдиите, Асоциация на прокурорите, съдии, прокурори. Те дадоха своите становища, след което е избрана фирма – изпълнител - “Калебо” ЕООД, гр. София. 

Подобряването на ефективността на работещите магистрати в съдебната система е пряко свързано с осигуряване на оптимални условия на работа. Ето защо изработването на тоги ще бъде от естествени материали, които да не причиняват здравословни проблеми и да не създават неудобства на съдиите и прокурорите, каквито причиняваха досега ползваните тоги, изработени от микрофибър - плътна материя, която се използва за изработване на горни облекла през студените месеци и при високите летни температури предизвиква изпотяване, запаряване на тялото, обриви от прегряването/.
Не на последно място – тогата с начина си на изработка трябва да създава самочувствие у магистрата и да предизвиква уважение к и респект към правосъдната система.
Тогите се заплащат от самите магистрати, тъй като по закон те получават ежегодно пари за дрехи.
В момента в съдебната система работят около 2 400 съдии и 1700 прокурора.  /БЛИЦ