Частният съдебен изпълнител (ЧИС) абсолютно не е задължен по закон да проверява изпълнителните листове, които му се донасят от клиентите. Няма задължения дори да проверява взикателите. Това заяви частният съдебен изпълнител Иван Чолаков в предаването „Тази сутрин“ по bTV.
Името му се появи в разследване на репортера Стоян Георгиев за това как нищо неподозиращи хора се оказват длъжници на лица, които не познават, и дори „кредиторите“ не познават длъжниците си.

Миналата седмица ви разказахме историята на Цветанка Иванова, чиито сметки са източени без тя да подозира и чрез запис на заповед е изкарана длъжник на лице от ромски квартал в София на име Спас Ковачев.

Историята можеше да бъде приета като частен случай, но се оказа, че много хора могат да разказажат... същата история.

Оказва се, че Спас Ковачев е „кредитор“ на още лица с атрактивно имущество в столицата, документите, с които те стават длъжници са придвижени от същия адвокат Симеон Миков и са стигнали до същия частен съдебен изпълнител – Иван Чолаков. След излъчването на репортажа за Цветанка Иванова с нас се свърза Нора Константинова и ни разказа, че свекърва ѝ и сестрата на мъжа ѝ са изкарани длъжници на Спас Ковачев по същата схема. Става въпрос за 50 – 60 хил. лв.

Самата Нора пък се оказала длъжник на дъщерята на Миков – също адвокат, с близо 8000 лв. „Госпожица Виктория Микова ме е осъдила, че ѝ дължа 5000 лева наем на апартамента. Плюс възнаграждения, лихви сумата станала 7800 лв. Аз реално не съм получила никаква призовка. Договор с тях нямам, никога не съм подписвала“, каза Константинова.

По телефона адв. Миков обясни, че няма нищо подписано, но „договорите могат да бъдат и устни“. Има заявление по чл. 410, тя не е възразила и е изваден от съда изпълнителен лист, заяви адвокатът.

Съгласно представения изпълнителен лист Нора Константинова дължи пари. Дали наистина дължи може да каже само съдът, коментира Чолаков“. Той обясни, че работи с адв. Симеон Миков от 3 – 4 години, но не той го е избрал, защото не частните съдебни изпълнители избират клиентите си, а обратното.

За годините съвместна работа досега Миков му е представил един документ – изпълнителен лист, за който е доказано по безспорен начин от съда, че е с невярно съдържание.

Вижте ВИДЕО за материала ТУК!