Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) за втори път няма да успее да събере необходимия кворум, за да гласува депозираната на 1 август оставка от районния съдия Методи Лалов. Извънредното заседание на ресорната колегия, с единствена точка в дневния ред - оставката на Методи Лалов - бе насрочено от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов за петък (30 август). Това съобщава Правен свят.

Първото заседание на Съдийската колегия по същия въпрос бе определено за 15 август, но още тогава стана ясно, че почти всички нейни членове се намират в полагащия им се годишен отпуск.


Оказва се, че и този път кадровиците няма да се съберат, за да освободят районния съдия от работа, тъй като десет от общо дванадесетте изборни членове на колегията все още са в отпуск, информираха от кадровия орган. За да се проведе заседание е необходимо осем от тях да присъстват.

Новината за желанието на бившия председател на Софийския районен съд (СРС) Методи Лалов да напусне съдебната система, при това колкото е възможно по-бързо, дойде изненадващо на 1 август и бе обявена от самия него във Фейсбук.

Магистратът поиска да бъде освободен като съдия, считано от 2 септември, което неизбежно предпостави, че ще се наложи кадровиците или да прекратят отпуските си, за да изпълнят желанието му, или ще се стигне до няколко последователни отлагания на заседанията заради липсата на каворум.

Мотивите, с които Лалов пожела да напусне съдебната система и които той лично разпространи в социалната мрежа, бяха изцяло политически, а по-късно се оказа, че и намеренията за бъдещето му са точно такива.

Още преди да бъде официално освободен от съдебната система и преди да е изпълнил законовото си задължение, разписано в чл. 166, ал. 2 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), да изпише актовете по решените над 100 дела, името на Методи Лалов бе анонсирано като водач на листата на общинските съветници на коалицията от "Да, България", ДСБ и Зелено движение.

Въпреки желанието на председателя на ВКС максимално да съдейства на Лалов да влезе по-бързо в кампанията за местните избори, за момента политическата кариера на магистрата се отлага. 

Изразеното от Лалов желание да се занимава с политика, макар и изненадващо, по-скоро може да се възприема за логично. Още преди три години, когато стана ясно, че Методи Лалов няма шанс за втори мандат като председател на СРС и когато той демонстративно подаде оставка, кадровикът Ясен Тодоров прогнозира политическо бъдеще пред магистрата.

Тодоров дори посочи, че политическата кариера на Лалов вероятно ще е свързана с бъдещ към онзи момент политически проект на Христо Иванов. Три години по-късно тази прогноза на следователя се оказа точна.

Очаква се председателят на ВКС Лозан Панов да продължи с настоятелността си оставката на Лалов спешно да бъде уважена и да пренасочи за трети път  извънредното заседание на Съдийската колегия към ВСС преди отпуските на колегите му да са приключили, този път за 2 септември.