56-годишният Димитър Иванов, който прегази 37-годишния Ерол Мехмед от Асеновград, остава в ареста. Това реши днес апелативен съд - Пловдив, след като разгледа жалбата на обвиняемия и потвърди решението на окръжните магистрати.

Иванов, който е шофирал бус, минал през катастрофиралия моторист. Обвиняемият мълча през цялото време, не пророни и дума. Единствената му молба беше да бъде пуснат под парична гаранция. 

БЛИЦ припомня, че през фаталната нощ шофьорът на буса 9 август, малко преди полунощ, се прибирал към дома си в Асеновград. Във возилото били натоварени газови бутилки, машина за захарен памук, както и играчки. Димитър Иванов се препитавал, като продавал детски играчки в Асеновград.

Двамата му адвокати не отрекоха вината на клиента си. Те са съгласни, че мотористът е бил прегазен, но причината за смъртта му не била ясна - дали мотористът е загинал, когато е катастрофирал или е починал, след като бусът го е прегазил.

Мотористът бил със свои приятели на мотори и с бясна скорост е задминал лек автомобил. Веднага след това е паднал на пътя. 
 

Според свидетелски показания рокерът се е завъртял няколко пъти и се обърнал. Защитата на Иванов смята, че водачът на буса не е видял падналия на пътя моторист заради лоша видимост. 

Иванов не е имал намерение да се укрива или да бяга от местопроизшествието.

Данните от разследването обаче сочат, че обвиняемият е напуснал инцидента и се е прибрал вкъщи. Все едно нищо не се е случило. Следващият ден е ходил за стока в Пловдив, след това се прибрал. Там го чакала полиция, която го арестувала.

Въпреки опитите да оневинят Иванов прокурорът подчерта, че той не е съобщил за инцидента и се е укрил. Държавното обвинение бе категорично, че има опасност той да извърши друго престъпление и да се укрие.
 

Освен това той е шофирал с турска шофьорска книжка, която е установено, че е фалшива. Именно затова прокурорът настоя Иванов да остане в ареста. 

Не бяха приети доводите на защитата, че книжката е истинска и изкарана в Истанбул, че тя е била легитимна докато той е бил на гурбет с 4-те си деца и 10-те си внука. Беше казано в съдебна зала също, че по делото има данни, че пластиката от книжката е сравнявана от разследващи с такава на друг асеновградчанин, който притежава свидетелство за управление от Турция, оказало се обаче, че двете са различни. 

Държавното обвинение изнесе данни, че Иванов няколко пъти е осъждан до момента, въпреки че е реалибилитиран. Преди години той е имал присъди за нарушение по пътищата и за кражби. В крайна сметка апелативните съдии решиха той да остане в ареста за постоянно.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!