Делото срещу проф. Александър Чирков ще бъде гледно днес. Той обаче е в чужбина и поради тази причина не му е връчена призовката.
Прокуратурата внесе обвинение срещу бившия директор на болница“Света Екатерина“ проф. Александър Чирков за нарушения при извършването на трансплантации. Разследването е започнало след като на Аерогара-София е задържан човек, отговарящ на фоторобота на убиеца на банкера Емил Кюлев. По-късно става ясно, че задържаният е бил нелегален донор на бъбрек.
Ако бъде признат за виновен, проф. Чирков може да получи до 10 години затвор. Той ще отговаря пред съда за 20 незаконни трансплантации на бъбреци на израелци, между 2004-2006 година без знанието на Изпълнителната агенция по трансплантациите. Разследва се и трафик на органи през “Света Екатерина“. Според прокуратурата нямало данни за роднинство между донора и реципиента, не е спазено изискването за тъканна съвместимост при 16 случая, вследствие на което едно лице е починало, друго е с животоспасяваща операция, а четири лица са с отхвърлен бъбрек.
Преди време от своя страна Чирков коментира, че обвиненията са пълен фарс. „Моята задача е да установя, че двамата подписват декларация, че не го правят от комерсиална гледна точка и че са роднини. Това си е тяхна работа. Как е възможно да се приемат и да се регистрират във всички журнали и след това да се подписват, пък да отидат и да ги намерят в Израел, обясни професорът. /БЛИЦ