Седем правилни храни за слънчева защита през лятото
За да се предпазим достатъчно добре може да ни помогне не само козметиката
2. Морковите със своя бета каротин предпазват косата от слънцето и вредните свободни радикали. Те се образуват под въздействието на UV лъчите и могат да нанесат сериозни поражения на клетките;
И това е интересно: По какво се различава козето от кравето мляко? - четете още на най-полезния сайт zdrave.to
3 Сьомга и скариди - морските дарове с розов цвят на месото дължат окраската си на това, че приемат червени водорасли. Те съдържат веществото астаксантин, който е силен ловец на свободните радикали. Най-голяма е концентрацията му в сьомгата, но се среща и в раците, скаридите и някой видове риби тон, морски водорасли и пъстърва;
4. Цитрусови плодове, богати на витамин Е - Този витамин предотвратява окислителните процеси в кожата вследствие на силното слънце и могат да увредят кожните клетки;
5. Ленено семе - Маслото от семената е богато на омега-3 мастни киселини. Те повишават защитата на кожата от вредните лъчи;
6. Домати - Всекидневната консумация на домати със зехтин през лятото ще повиши естествения слънцезащитен фактор с 3 степени. Червеният цвят на доматите се дължи на растителен пигмент, който е мастноразтворим, затова е добре да се консумират доматите с растителни масла. Чери доматите са шампиони по съдържание на ликопен. Той е този, който предпазва кожата, но го има и в динята, розовия грейпфрут, босилека, червено цвекло и лютият пипер;
7. Черен хляб - калцият и селенът правят клетките устойчиви и годни на съпротива. Набавят се всеки ден, като хапвате една филия черен хляб, особено ако е изпечен от лимец, камут и други стари зърнени култури. При тъмна кожа времето за излагане на слънце се удължава до 3 часа, а при светла кожа хората печелят допълнително минути за по дълго излагане на слънце.
Хранете се подходящо и се радвайте на лятното слънце без кожни проблеми!
Последвайте ни
0 Коментара: