Когато сексуалният ни живот навлиза във фаза на затишие, което обикновено се случва не по наше желание, дните без секс се превръщат в седмици, а понякога дори и в месеци. Така, преди да осъзнаем, се оказваме с напълно липсващ сексуален живот. Това обаче се отразява на организма ни по различни начини, не в положителна насока.

Намалено либидо

Ако не сме правили секс дълго време, е много вероятно либидото ни да се намали. По време на секс нивата на ендорфините, които оставят приятни усещания, се повишават. Сексуалното въздържание намалява тази връзка и по този начин намалява и нуждата да правим секс.

Без значение колко време не сме правили секс, сексуалното желание, енергията и апетитът могат да се възвърнат, щом възобновим сексуалния си живот.

Понижава се и самочувствието

Застоят в сексуалния ни живот може да ни накара да се чувстваме по-малко желани и едновременно с това, по-тъжни. Според специалистите семенната течност притежава антидепресантни свойства, които могат да противодействат на депресивните състояния.

В нея се съдържат няколко хормона, включително тестостерон, естроген, пролактин, лутеинизиращ хормон и др. Те се откриват в кръвта на жените няколко часа след секс.

Отслабва се имунната система

Когато ни липсва секс по-дълго, сме изложени на повишен риск от настинка и грип. Оказва се, че редовният секс подпомага имунитета, твърдят изследователи, след като измерват нивата на антигена имуноглобулин А, намиращ се в слюнката и лигавиците.

Отразява се и на интелигентността

По-малко секс може да означава и намалена интелигентност, тъй като интимните ласки повишават неврогенезата – създаването на нови неврони в мозъка. Подобрява се и когнитивната функция.


Източник: tialoto.bg.