"Ако се наложи, ще браним с жива верига черквата си, но този поп няма да влезе в нея!" Това заяви тази вечер кметицата на троянското с. Гумощник Тошка Пенчева в отговор на отказа на дядо Гавриил да уволни енорийския свещеник Станимир Маринков.
Преди това в местното читалище близо 240 минути тя и около 70 нейни съселяни спориха с Ловчанския митрополит дали попа трябва да остане на служба в старопланинското селище със 180 жители.

Скандалът между селото и отец Станамир се разгоря тези дни, след като 33-има негови жители поискаха от владика попът им да бъде отстранен заради допуснати нарушения по време на избора на църковно настоятелство в първата седмица на ноември. В резултат на тях само един техен съселянин бе включен сред новоизбраните петима църковни настоятели, другите четирима бяха по един от Ловеч и Плевен, и двама от Троян. После отецът отказа да даде и отчет за приходите, и разходите.

"Дядо Гавриил така и не пожела да ни отговори какво ще предприеме по отношение на жалбата ни!", добави кметицата. Според непотвърдена информация отец Станимир е родом от свиленградското с. Капитан Андреево. В момента домувал със съпругата си в родното й троянско с. Орешак. В предишни години бил служил в ловешките села Лешница и Врабево, откъдето също си тръгвал след скандали с тамошните миряни. /Гергана ДИМИТРОВА,БЛИЦ