Тази вечер на 72 години ни напусна проф. Божидар Димитров, съобщава „Фокус“, позовавайки се на близки на семейството. По-рано за тъжната кончина съобщи премиерът Бойко Борисов.

Бойко Борисов съобщи тъжна вест: Почина историкът Божидар Димитров 


Проф. Божидар Димитров е бивш дългогодишен директор на Националния исторически музей, голям българин и патриот, автор на десетки книги, посветени на българската история.

Божидар Димитров е роден в на 3 декември 1945 година в Созопол в семейство на бежанци от Източна Тракия. Завършил е история и археология в СУ " Св. Климент Охридски", има докторат по история. Дългогодишен директор на Националния исторически музей, бивш министър без портфейл в първото правителство на Бойко Борисов. Божидар Димитров е почетен гражданин на Созопол. 

През 70-те години на 20 век той проучва архивите на Ватикана, където попада на част от „История на България“ на Петър Богдан Бакшев, написана през 1667 г. Димитров я намира в архива на Борджиите.

Голяма част от академичната му кариера е свързана с Националния исторически музей. Той ръководи институцията от 1994 до 1998 г., когато е уволнен. През 2001 г. Димитров е възстановен на този пост и ръководи НИМ до 2017 г.

БЛИЦ изказва съболезнованията си на семейството и приятелите му

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!