Здравният министър проф. Асена Сербезова говори на среща с представители на "Възраждане". "Има натрупани настроения, недоверие, тази паника и страха с които започна управлението на пандемията преди 2 години и ние сега берем плодовете.

Трябваше тогава да се обяснява на хората какво се случва, не новините да започват с брой на жертви, болни, чували, каза тя, но пропусна да даде оценка и на предшественика си Кацаров при когото ваксинацията тотално замря, а жертвите на заразата рязко се увеличиха.

Обществото е разделено. Ваксинацията трябва да е доброволен процес. В тези екстремни условия си проличаха недостатъците на образование, на здравна просвета, на възпитание на децата ни и дали да са граждански активни, каза още тя, цитирана от Евроком.

Даваме си ясна сметка за разделението на обществото, ваксинирането трябва да е доброволно и личен избор. Но решението дали да бъде ваксиниран, или не един човек влияе върху други хора - ако ние сме здрави, може да предадем вируса на някой, който да получи усложнения от придружаващи заболявания. Така, че това е контекста на общественото здраве, каза още тя. 

В момента в Здравното министерство се провежда среща между представители на протеста от страна на "Възраждане" и здравните власти.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!