Политологът Сергей Петров коментира ветото за членство на РС Македония за ЕС, наложено от страна на България в предаването Пресечна точка по НОВА ТВ.

"Ветото върху Северна Македония е наложено, защото има договор, чиито условия от македонска страна не са спазени. Всъщност това е най-голямото изпитание, което стои пред сегашния кабинет, да видим дали той може да прояви твърдост, каквато примерно Гърция е проявявала десетилетия по македонския въпрос, или всъщност каквото бъде пожелано от Запада, ще бъде приемано без никакви условия." 

"Ние дори сме минимизирали до крайна степен изискванията си, като основното изписване на българско малцинство в Конституцията. Но това не е основния проблем. Всъщност основният проблем е образователната система, където се говори за българофобия, там се говори за българския фашистки окупатор на македонските земи, говорят се исторически абсолютно непотвърдени неща", допълни той.

"Това е огромния проблем, проблемът е, че в Северна Македония властта възпитава хората да бъдат българофоби. Това е най-големия проблем, не е записването на българското малцинство. Ние от една страна гледаме преброявания, които са доста странни, как покрай Македония има България, пък вътре в Македония изведнъж нямаме българи."

"Ние гледаме издадените паспорти. Това са хора, които лицемерно са заявили, че са българи, за да отидат да работят в Европейския съюз. Има много сериозни разминавания и тази тема според мен е това, което може да предизвика вече много сериозни трусове в управляващата коалиция. Въпросът със Северна Македония е този, който може да свали кабинета", допълни Сергей Петров.