С прилагането на един брутален двоен стандарт спрямо българските граждани на шенгенска граница се чувстваме като втора ръка граждани на ЕС. Вчера в дебатите казах много ясно - нека да не се прилагат двойни стандарти. Сега правителството има инструмент, за да окаже натиск върху Съвета. Това заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев в ексклузивно интервю за Канал 3 в деня, в който с огромно мнозинство Европейският парламент одобри доклада му за приемане на България и Румъния в Шенген с всички граници. Текстът на Станишев беше одобрен с 514 гласа „за“, 107 „против“ и 38 „въздържал се“.
 
"Не е приемлив този двоен стандарт, защото в икономически план най-важна е сухопътната граница - там пътуват най-много стоки, знаете какви опашки се извиват към Гърция и румънската граница, това оскъпява нашия износ, оскъпява вноса, ощетява и потребителите у нас", каза Станишев, според когото "хвърлянето на един кокал не е достатъчно". "Не бива да ни третират с двоен стандарт, сега имаме нов инструмент за натиск върху съвета на Европа", добави той.
 
По думите на лидера на ПЕС България отдавна е изпълнила всички изисквания за Шенген. "Нищо не ни липсва, това е чисто политическа борба. Холандският премиер Рюте преди някоко месеца каза патетично тук - "споразумението, сделката трябва да се изпълнява". Каква сделка? Прави се една манипулация - България трябва да се научи със самочувствие да отстоява своите интереси и права, защото ако сам се унижаваш да те третират като втора ръка, тогава така ще продължи", изтъкна Сергей Станишев.
 
Според него Шенген е реалистичен за България през 2019 г., "сега правителството да направи дипломатическа офанзива, да намери достатъчно съюзници, има такива, и да окаже натиск", препоръча той на управляващите.
 
За отсъствието на лидера на БСП Корнелия Нинова на конгреса на европейските социалисти в Лисабон, където Станишев бе избран за трети мандат начело на ПЕС, той подхвърли с усмивка, че това не е повлияло на избора, след което добави: "В крайна сметка бе пропусната една възможност, лидерите трябва да говорят помежду си, хората трябва да я видят, да разговарят с нея. Защото важното са политиките, около които да се обедини семейството".
 
Изборът начело на ПЕС Сергей Станишев определи като оценка за работата му, и посочи, че огромната подкрепа за него е и доверие, въпреки, че е трети мандат. "И е постижение, виждаме, че ситуацията в Европа е объркана, хората имат усещане за несигурност, че всичко се разпада, затова бе важен този конгрес", смята той.