Не отидох на конгреса на ПЕС, защото избрах Конституцията и законите на България по темата Истанбулска конвенция и решението на парламента по тема миграция. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Лице в лице“ по бТВ.

„Бяхме пред избор Конституцията и законите на Република България, мнението на православната църква, традициите на християнското семейство, на учените или тази резолюция. Другият избор е решението на Народното събрание на България да не се подписват двустранни споразумения за решения за връщане на мигранти от Европа или резолюцията“, каза Нинова.

Тя посочи, че след отказа ѝ да отиде на конгреса са завалели обвинения към БСП, че са националисти и популисти. „Имам въпрос - откога в България да спазваш Конституцията на страната е национализъм и откога да изпълняваш решенията на Българския парламент е популизъм“, попита Нинова.

„Да отделим безспорното от спорното. Безспорното е, че БСП номинирахме Сергей Станишев за президента на ПЕС, че нашите гласове са твърдо за него, дадени са“, заяви Нинова и отбеляза, че там няма интрига.

„Имаме различни мнения, включително в ПЕС. Не е вярно, че съм единственият лидер, който е отсъствал“, каза тя и даде пример с лидери от държави от Вишеградската четворка.

„ПЕС е едно нормално европейско семейство, в което има партии с различно мнение и те го изразяват. Имахме решение политическо на партията да не подкрепим резолюциите, но те не гласуваха и напуснаха залата при това заедно с други делегации“, заяви Нинова.

Тя посочи, че това се е случило заради предложението всички резолюции да се гласуват заедно.

„Трябваше да се гласуват осем резолюции наведнъж заедно с Пакта за миграция и Истанбулската конвенция", каза Нинова и уточни, че те са се гласували амблок, с ръкопляскания, без броене не гласове, поради което българската делегация е станала и напуснала залата.

. Категорично вярвам, че ще има предсрочни парламентарни избори – няма политика в този парламент и се раждат само скандали", каза социалистката.

Нинова се позова на социологическо проучване, според което близо 50-60 % от хората искат предсрочни избори. Във връзка с предложението на ГЕРБ в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание за санкции при нерегистрация, Нинова коментира: „Предложението за глоба от 750 лв. не е, ако не ходиш на работа, което би било логично, а ако не се регистрираш, за да направиш кворум. Управляващите не са сигурни в кворума си. Ако ние и други групи излезем, те не могат да направят мнозинство. Казвам им – не е това начинът. Така няма да го направим“, каза лидерът на БСП.

Тя допусна, че депутати от БСП, също ще имат възражение срещу глобите. „Успокоението към тях и към питащите е, че този парламент няма да кара още дълго. Той скоро ще приключи работата си. Изчерпан е откъм съдържание. Произвежда само скандали, лобистки закони, закони, които се променят през две–три седмици. Няма политика в този парламент“, каза още Нинова.

„Никой не говори за нашето предложение да намалим заплатите на депутатите, на министрите. Когато предложиш нещо разумно, то е или популистко, или националистко. Това е такова клише, което не дава никаква сметка за същността на нещата“, каза Нинова.

„Да ми кажат тези хора, които казват, че е популизъм, в коя държава заплатата на политиците расте автоматично с автоматичния ръст на средната заплата в Европа. Една ми кажете. Няма такава. Не виждаме ли, че хората са по улиците“, попита още Нинова.