Магдалена Гигова е дългогодишен журналист и неспасяем пътешественик. Написала е пет книги и е издала още шест в съавторство. В момента е водеща на предаването ” Покана за пътуване” по програма ” Христо Ботев” на БНР, което се излъчва всяка неделя от 18,30 часа. Също така е автор и водещ на предаването ” Дромомания” по здравната телевизия Cоdе Hеаlth - всяка събота от 17 часа. Тя публикува пътеписите си в своя сайт www.drоmоmаniа.bg

От рубриката ” Време за пътуване” на вестник ” Над 55” ще научавате за интересни места по света и как да пътувате по-евтино и безопасно.

- Госпожо Вилемин, моля, избройте поне десет неща, с които привличате туристи на Сейшелите? 

- Първото, което искам да ви кажа, е, че Сейшелите са целогодишна дестинация. Гостите могат да идват през всеки сезон. Няма урагани, дъждовен сезон или цунамита. През цялото време температурата на въздуха и водата е 27-28 градуса.

Второ, формалностите са сведени до минимум. Не е необходима виза. Единственото, което ви трябва, е валиден паспорт. Просто вземете самолета и не му мислете нито за PCR тест, нито за каквито и да било ваксини. Там вече ще се усетите разглезени от безкрайните вариации на места, които да посетите, и неща, които да вършите.

Разбира се, на първо място са плажовете, но ако ви омръзне да се излежавате, заниманията са безброй. На брега - плуване, плаване, риболов, гмуркане, ако нямате лиценз - наблюдаване на подводния свят с шнорхел и плавници. 

Ако сте омагьосани от природата, със сигурност ще се изненадате от ендемичните растения и животни, които можете да срещнете единствено на Сейшелите. 

Другата причина за гостуване на някой от 116-те ни острова, от които само 30 са обитаеми, е потапянето в културата и бита на местното население - креолите. Нашата нация е екзотичен микс от хора, чиито корени се губят в Индия, в Европа, Африка и Азия.

Те са смесили по цветен и неповторим начин своите танци, храна, светоусещане, обичаи... Срещата с тях ще ви даде усещане за автентично докосване до културата на креолите. А те ще бъдат много щастливи и горди да я споделят с вас. 

За мнозина кулинарията е начин да се запознаят с мястото, затова съм сигурна, че посетителите ще намерят нещо за себе си и в креолската гастрономия. Ние сме заобиколени от вода, така че е логично рибата да има първостепенно значение.

Но в нашата кухня тя се приготвя различно, с много екзотични подправки. Те се дължат на азиатското влияние. Същевременно ястията са доста по-фини, което идва от европейското докосване, предимно от Франция. Нашата кухня също така включва много пресни зеленчуци и зелени плодове. Ще се опитам с пример да ви създам представа за типична креолска гозба.

Кокосово къри с октопод. Това означава, че и кърито, и октоподът се варят в кокосово мляко и се сервират с лек басмати ориз и чътни от зелена папая. Можете да придружите вечерята си с чаша от нашето сейшелско вино. Или със студена местна бира. Със сигурност ще искате да завършите с нещо сладичко. Това може да бъде бананово фламбе с кокосова нуга и топка сладолед.

Причините да посетите островите, както виждате, са много, но те са свързани една с друга и създават пъстрата амалгама, наречена Сейшели.

- За някои по-динамични хора обаче само да се излежават на плажа и да си почиват с коктейл в ръка е направо отегчително. Какво биха могли да правят гостите с приключенски дух?

- Разбира се, ние осъзнаваме, че малцина идват само за да лежат на пясъка. При нас всеки може да намери своя собствен плаж - самотен, с любим човек или с приятели. Някои са дълги по три километра, други са закътани.

Но Сейшелите не са само пясък, плаж и море. Те предлагат безконечни вариации на активности за онези, които искат да превърнат ваканцията си в екшън. Логично е повечето да са свързани с морето. Като плаването например. То е един от аргументите да се посетят островите, защото с лодката си можете да акостирате на всеки бряг, който си харесате.

Риболов, гмуркане, шнорхелинг - всичко това ще ви помогне да опознаете водния свят. Но вие сте прави. Не можете да дойдете на Сейшелите само заради морските активности или излежаването на плажа.

- А ако искаме да поемем и малка доза култура?

- Във вътрешността на страната, не само по крайбрежието, има много интересни места за посещение. Да започнем със столицата Виктория, която се намира на Махе. Това е най-големият остров. Можем да започнем да изброяваме любопитните забележителности, започвайки от главния град. Виктория е най-малката столица в света със своите 25 000 жители.

Там ви съветвам да посетите местните пазари - за цветя, зеленчуци, риба... Виктория също така е мястото, където можете дълбоко да се потопите в креолската култура с нейните характерни вкусове, аромати - на риба и подправки, звуци, музика, напевен говор, различните цветове на хорските лица - от руси европейци до тъмнокожи със сини очи, от прави до ситно къдрави коси. Населението на Сейшелите е колоритна смес от раси и народности, надошли от три континента.

Във Виктория на едно място ще добиете представа за населението и за креолската култура. Но столицата не е само пъстри пазари. Там има и доста културни паметници. Например катедралата, индуистките храмове. Ако повървите няколко километра, ще стигнете до ботаническата градина, особено ако се интересувате от растения. Кралската градина (в превод от френски) е култивиран още през XVIII век девствен лес.

Днес тя е частен резерват, но въпреки това входът е напълно безплатен и обществено достъпен. Можете да посетите и плантация за подправки. За да си починете от обиколката, във Виктория има изобилие от сладкарнички с приятна обстановка, където да седнете с изпотена чаша с напитка в ръка, но силно ще се затрудните какъв прясно изстискан сок да си поръчате при възможността да избирате между двайсетина варианта.

В такова блаженство си струва да наблюдавате залеза. Защото някои хора идват при нас заради атмосферата на лежерна нега. И това също е едно от предимствата човек да си почива на Сейшелите. 

Интересно преживяване е “подскачането”  от остров на остров. С лодка човек за кратко време може да посети няколко напълно различни острова, които нямат нищо общо един с друг. Някои са ориентирани към дивата природа, други към митологията, трети фокусирани в морския живот, четвърти - в специфичните растения или в гигантските костенурки, които се въдят само на Сейшелите. 

- Сейшели звучи луксозно, което означава скъпо. По-бюджетни туристи могат ли да открият място за себе си на островите?

- Сейшелите са отворени за всички. Всичко е въпрос на местоположение и откриването на правилния хотел за вашия бюджет Да, наистина съществува предубеждението, че мястото е скъпо. Повярвайте ми, не всичко е луксозно и недостижимо.

Ако става дума за настаняване, разбира се, че имаме петзвездни хотели. Или един остров, един хотел за желаещите уединение. Но също така туристите отсядат в малки местни хотелчета, страноприемници, частни апартаменти, пансиони, особено за гости, които желаят да усетят типичния креолски дух. 60 процента от хотелите във вътрешността на страната са по-достъпни.

Сейшелите не са само за сватби, меден месец, за влюбени двойки. Посрещаме всякакъв вид туристи, особено цели семейства с деца. 

Магдалена Гигова