Магдалена Гигова е дългогодишен журналист и неспасяем пътешественик. Написала е пет книги и е издала още шест в съавторство. В момента е водеща на предаването “Покана за пътуване” по програма “Христо Ботев” на БНР, което се излъчва всяка неделя от 18,30 часа. Също така е автор и водещ на предаването “Дромомания” по здравната телевизия Cоdе Hеаlth - всяка събота от 17 часа. Тя публикува пътеписите си в своя сайт www.drоmоmаniа.bg
От рубриката “Пътуване” на вестник “Над 55” ще научавате за интересни места по света и как да пътувате по-евтино и безопасно.

В австрийската столица разпознават истинските виенчани по два независими един от друг критерия. Който знае какъв номер обувки носи рицарят върху кулата на кметството и знае къде е вилата на Ернст Фукс, е местен.

И ако в интернет човек може да прочете легендата, че за да стане 100 метра високо седалището на кмета, въпреки забраната, най-горе архитектът Фридрих Шмид е поставил фигура на Пазителя на града с обувки 62-ри номер, то домът на създателя на виенския магически реализъм е предпочитано място за посещение от австрийци и почитатели на европейския югендщил. 
Картина на Фукс

Починалият през 2015 година Ернст Фукс с пъстрата си ексцентричност и колоритна съдба е бил любимец на цяла Австрия. Единствено дете на ортодоксален евреин, който заради любовта сменя религията си, и отдадена майка, художникът показва многопосочен талант още от малък. По време на нацисткия аншлус баща му успява да избяга в Шанхай, но малкият Ернст е изпратен в концлагер заради “смесения” си произход.

Пак заради него не го приемат в никакво училище. Майка му Леополдина, лишена от родителски права, е принудена да се разведе фиктивно. 

През 1945-а, когато е едва на 15 години, Фукс е приет за студент във Виенската художествена академия като вундеркинд. Следват години на пътешествия и класическо битие на беден художник между Париж, Виена и Ню Йорк. Другарува със Салвадор Дали и Жан Кокто, създава с приятели Виенската школа на фантастичния реализъм.

Като малък Ернст обещава на майка си да й купи дворец.

През 1972 година придобива в покрайнините на Виена полуразрушената вила на прочутия архитект Ото Вагнер. В добрите й времена в нея са гостували Густав Малер и Густав Климт. Фукс я реставрира по свой образ и подобие със своя леко умопомрачителен дизайн.

На някои стилът му може да се стори на границата на кича, други ще сметнат, че дори я е прекрачил смело, трети обаче оценяват екстравагантните му идеи и факта, че всеки детайл е проектиран, а често и изпълнен лично от художника. Между другото, той е също така декоратор, дизайнер, скулптор, поет, философ, визионер и от време на време музикант. 

Всеки може да посети музея на Ернст Фукс, освен в понеделник, когато е затворен. Забележителното е, че дори тапетите, килимите и осветителните тела са създадени от стария стопанин, който е съчетал изтънчената еротика с фантасмагорични видения и естетиката на виенския хедонизъм.
 
Зимната градина

По ирония, във времената на Третия райх във вилата се е помещавала централата на младежката организация Хитлерюгенд, така че декорирането й от Фукс е своеобразен исторически реванш.

Художникът приживе често е правел открити уроци по рисуване в хола си, на които е можел да присъства всеки. Особено много се забавлявал да показва смесените си техники за рисуване на малчугани. Той самият е имал 16 деца от осем жени и когато някоя дама казвала, че е бременна от него, безотказно признавал отрочето за свое потомство. 

Подредбата на цялата вила е ярко огледало на собственика и неговия вкус към живота - огромна римска баня с пъстри плочки и авторски скулптури. Фукс я помества в спалнята на предишния собственик Ото Вагнер. Ернст е повлиян от хедонистичните бани на Помпей и Херкулан. Еротични картини по стените, мраморни пейки, дорийски елементи, алкови и типичните за художника мозайки от пъстри камъни. 

Гигантско кръгло легло в спалнята под тъмносин таван, обсипан със златни звезди. Фукс освен десените на тапетите и килимите е сътворил дръжките на вратите и бронзовата украса на камините. От платната, статуите и офортите личи, че творецът е бил обсебен от задните части на дамите, но всеки си има слабости. А и когато обожествява жената, защо да му се сърдим.
Триптих

Познавачите твърдят, че изкуството му леко напомня това на приятеля му Салвадор Дали, но с по-малка доза лудост. В двора, който в задната си част е истинска гора, може да се види павилионът с водоскоци “Нимфеум омега” - място за медитация с тайна зала и фигура на Богинята майка, Мойсей и митологични същества. Едни от тях са сфинксовете - човешка глава върху животинско тяло. Короната на една от фигурите е от 24-каратово злато, а самата тя е направена от пясък край пирамидите в Гиза. 

Доста от посетителите идват не толкова заради Ернст Фукс, колкото за постройката на Ото Вагнер. Т.е. вилата е две в едно. Архитектът е създател на много от емблематичните сгради във Виена - Къщата с глашатаите, метростанцията на Карлсплац, Доходното здание Майолика хаус с изумителната керамика по фасадата му. 

В дома на Фукс всичко може да се пипне и снима, единствено на някои столове и дивани има учтива табелка, че сядането е забранено. Вилата често се наема за сватби или събития. И понеже музеят е частен, ако сте паралии и ценители на изкуството, можете да си купите оригинални офорти на стопанина със сертификат. Бижутата по негов дизайн са по-достъпни, но пак са за състоятелни хора. 

Магдалена Гигова