Магдалена Гигова е дългогодишен журналист и неспасяем пътешественик. Написала е пет книги и е издала още шест в съавторство. В момента е водеща на предаването “Покана за пътуване” по програма “Христо Ботев” на БНР, което се излъчва всяка неделя от 18,30 часа. Също така е автор и водещ на предаването “Дромомания” по здравната телевизия Code Health - всяка събота от 17 часа. Тя публикува пътеписите си в своя сайт www.dromomania.bg

От рубриката “Виртуално пътуване” на вестник” Над 55” ще научавате за интересни места по света и как да пътувате по-евтино и безопасно.

Коронавирусът прекрои не само живота ни, ами и желанията ни за пътешествия и почивки. Ако доскоро сме предпочитали отпускащия пашкул на ол инклузива в луксозен хотел, сега се притесняваме от струпването на хора пред витрините с храна, системното преяждане, породено от“лакоми очи”, малкото разстояние между шезлонгите около басейна и стотиците гости от различни националности.

Майсторите на туристическото угаждане в Турция вече са го измислили. Летите до Анталия, Даламан или друга аерогара, мятате се на яхта и получавате фантастична почивка в компанията на малко хора, в повечето случаи - ваши приятели или близки. Корабният готвач твори гозби по ваше желание или собствената си фантазия с пресни продукти, закупени от малки рибарски селца или направо от плаващите супермаркети от големи вериги.

Нощно време прибоят ви приласкава като майчина утроба, а звездите са нереалистично големи. А през деня следвате предначертания маршрут или акостирате пред каквото ви хване погледа - в зависимост от вида програма, която сте си харесали.

А предложения има за всякакви джобове - от 35 хиляди евро на седмица за наем на 40-метрова яхта с голям екипаж и с 10 луксозни каюти с личен камериер до 350 евро за три дни на яхта плюс удължен престой в хотел до края на седмицата на обща стойност около 700 евро.

Но не е важно колко струва, а какво искате да преживеете. Ако целта ви е лежерно откъсване от нахъсеното всекидневие, няма по-добър вариант от това да се излежавате на палубата или да плувате в тюркоазените води на Егейско или Средиземно море. Възможно е дори да не знаете в кое точно сте скочили, защото те се сливат край бреговете на Турция. Те пък предлагат пристрастяване за всекиго.

Любителите на чистата, вкусна и добре поднесена храна се влюбват в току-що извадените от морето риби, сока от лилав морков шалгам, който съдържа антиоксиданти в шампионски дози, хрупкавите салати, непознатия за нас морски боб и доматите с вкус като от бабината градина. За радост на любителите на виното, тук го правят от древноримски времена и им се услажда.

Откривателите по душа могат да закотвят яхтата във всяко закътано заливче, искрящо бял плаж и дори подводни пещери, които да изследват с шнорхел и плавници. Социалните експериментатори имат шанса да опознаят местния колорит по пазарите в китните селца, а привлечените от историята - да обхождат антични крепости и дворци, ликийски гробници и раннохристиянски църкви.

Останалото е небе, море и яхта - най-безопасният хотел в постпандемична обстановка. Плюс неочаквани екстри. 

Елегантен платноход акостира в залива Гекова. Наблизо е островът на Клеопатра с нереалистично бял пясък. Според легендата Марк Антоний накарал да го пренесат чак от Червено море, защото възлюбената му отказвала да стъпи върху земя, която не е египетска. Днес посетителите се забавляват да нагряват със запалките си пясъка, който издава пукащ звук като бенгалски огън. Но е толкова ценен, че на излизане от плажа следят да изтръскате от дрехите и обувките си последната песъчинка.

Да не говорим за еретичната идея да си гребнете малко за спомен. Глобите са яростни. Къде е това приказно кътче, което вълнува въображението. Съвсем наблизо, до Мармарис.

А защо в Анталия има толкова дървета и цветя, въпреки природно варовиковия релеф? Ами понеже всеки смята за въпрос на чест да посади фиданка, да отгледа олеандър и да опъне по конец пъстри лехи. Изобщо тук сякаш са обсебени от растенията.

Тучните горички, където отглеждат портокалите от индустриалния сорт Вашингтон, се пренасят в близките градчета, украсили площадите си с паметник на портокала или със статуя на русалка с оранжев плод в ръка. Край град Кумлуджа, от който идват 90 на сто от доматите в България, любимият зеленчук се добива в стотици квадратни километри оранжерии. И, естествено, е почетен с монумент - триумфална арка, обкичена с домати. А пожарната команда има задължението да я мие всяка сутрин, за да поддържа светския й блясък. 

Селището Далян във вилает Мугла преди повече от 30 години е в центъра на екологичен скандал, който вдига на крак любители на природата от цял свят. От векове на плажа Изтузу достигащите до 1 метър дължина морски костенурки карета идвали да снасят яйцата си. Проект за построяването на хотелски комплекс заплашил съществуването на и без това изчезващия вид.

Под напора на международния натиск строежът е спрян, а плажът - обявен за защитена зона, посещавана от хиляди туристи. Затворен е единствено когато снасят яйцата си, за да не ги смущават наблюдателите, и когато малките костенурчета (с големина на кибритена кутийка) се излюпват и се завтичат инстинктивно към морето. Впрочем доста от местните сувенири са с изо-бражения на симпатичните корубести животинки. 

През 1995 г. Плажът на костенурките печели приза за най-добра пясъчна ивица в света. През октомври еколозите правят живи вериги и дават дежурства за опазване на ценните яйца от хищници и бракониери. 

Ликийските гробници обаче са достъпни по всяко време. Е, силно казано, защото до тази на Амин тас например се стига по десетки каменни стъпала, а повечето са съвсем непристъпни. Освен култа към погребването на възможно най-високо място, за да стигне покойникът бързо до по-добрия свят, при това с всички предмети от земния си бит, ликийците са ни оставили доста от своите порядки.

Жените там били на почит и независимо от кой народ е баща му, щом майката е ликийка, детето мигом добивало местно гражданство. И тъй като, преди да бъде покорена от Александър Македонски, тукашните земи са били първата в света федерална република, дала“терк” за устройството на Съединените американски щати. 

За“обикновените екстремисти” тази част на Турция също е привлекателна с училищата си по кайт сърфинг и с възможността да полетят като птици с параглайд от хълм с 2000 метра височина. Като, разбира се, яхтата ги достави точно в подножието му.

Магдалена ГИГОВА