През следващите 48 часа Балканите ще попадат под влиянието на мощен пренос на по-топла въздушна маса от Северна Африка, която ще повиши температурите и у нас. Високите температури създава и предпоставки за по-силни гръмотевични бури. Това е част от прогнозата на синоптиците от Meteo Balkans ("Метео Балканс") за петъчния ден.

През нощта срещу петък ще е предимно ясно и тихо. Минималните температури ще се повишат и ще са между 10° и 12°С. Най-високи очакваме да са стойностите в Дунавската равнина – до 13-14°С

През деня времето ще е предимно слънчево. След обяд над планините ще се развива купеста облачност и на изолирани места в Югозападна България ще превали и прегърми. Ще духа слаб вятър от юг-югозапад. Максимални температури в страната чувствително ще се повишават и ще са между 25-30°С. Най-високи ще са те в Северозападна България и района на Сандански и Русе - до 31-33°С.

Времето в планините ще е подходящо за туризъм. Ще е предимно слънчево и топло. Временни увлечения на облачността очакваме след обяд над масивите от Западна България и на отделни места ще превали и прегърми. Вятърът ще е слаб от юг. Максимални температури на въздуха ще се повишат и на 1200 метра ще бъде около 20-22°, на 2000 метра - около 15°.

По Черноморието ще е предимно слънчево. След обяд ще духа слаб до умерен южен вятър. Максимални температури на въздуха ще се повишат и ще са между 22°-25°. Температурата на морската вода - 15°-17°. 

Прогноза за Фини прахови частици (ФПЧ) - Не се очакват замърсявания в големите градове - нивата на фини прахови частици в атмосферата ще са в норма.

Времето в София – През нощта срещу петък ще е ясно. През деня времето ще е предимно слънчево и ще се затопли. След обяд на отделни райони в Софийската котловина ще се развива купесто-дъждовна облачност и са възможни валежи от дъжд. Очакваните минимални температури ще са около 11°С, а максималните - до 28°С. 

Времето в Балканите –През следващите 48 часа полуостровът ще попада под влиянието на мощен пренос на по-топла и суха въздушна маса от Северна Африка, която ще повиши температурите у нас и на Балканите. Над по-голямата част от Балканите ще преобладава разкъсана, предимно средна и висока облачност, която след обяд ще намалява до слънчево време.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната