Носят ни до вкъщи приготвен шаран за 80 лева. За Никулден ресторанти предлагат сготвена риба директно с доставка по домовете. Цената на празничното меню зависи от това колко килограма е рибата и каква е избраната гарнитура, пише "Телеграф".

За тази сума шаранът е изпечен с булгур, орехи и гъби, гарниран с чеснова заливка. Като гарнитура има много голям избор и тя е съобразена с всеки вкус. За 12,90 лв. може да си поръчате картофена салата с пресен лук и трюфелово олио, всичко това е 500 грама.

Гарнитура има и специално подготвена за хората, които се хранят здравословно или пък тренират. За 15 лева ще хапнете цветна киноа с карфиол, броколи, морков и царевица. На повечето места поръчките за рибената вечеря се приемат до 4 декември.

Оферти

Ресторанти около София предлагат на много по-ниски цени шарана за празника. За 14 лева на килограм получаваме почистен шаран без гарнитура. Затова трябва внимателно да си избираме и до колко килограма искаме да е рибата. Ресторанти, имащи възможност да отглеждат рибата, предлагат и опцията сами да си хванем рибата за вечеря.

После може да я оставим в ресторанта и ни я доставят вкъщи, приготвена с гарнитура. Освен шаран се предлага и изобилие от риби и морски дарове. „Много от хората не обичат шаран и поради тази причина предлагаме и други видове риба и морски дарове“, коментира рестораньор. Голяма част от поръчките са за бяла риба вместо шаран. За плато с панирана бяла риба или панирана риба треска плащаме 42 лева за килограм.

Сайтове

В сайтове за групово пазаруване пък може да си закупим ваучер, който ни намалява цената с 30%. Например от 65 лева ще вземем приготвена риба само за 45 лева. В менюто е включен пълнен шаран с ориз, гъби, стафиди, моркови, зелен лук и подправки, като грамажът е 2,5 кг.

Оферти валят и в интернет пространството, което е много по-удобно за потребители, защото докато ровиш социалните мрежи, може да си поръчваш сготвена празнична вечеря. В зависимост от групата, където си видял офертата, получаваш и съответната промоция.

Цени

Цените за доставки навсякъде са различни, варират между 10 и 35 лева.

Голяма част от ресторантите се съобразяват докъде трябва техните доставчици да откарат шарана за Никулден. Много зависи от района и когато е повече километри, клиенти се отказват и се примиряват сами да си направят вечерята. Доставката за София е 10 лева независимо от района. Доставката до Перник варира от 25 до 35 лева. В този случай шаранът ще ни излезе над 150 лева.

Ако пък решим да си вземем рибата от мястото на приготвяне, ще получим 5% отстъпка и ще платим по-малко. Ресторанти, намиращи се около София, пък предлагат безплатна доставка и по-ниски цени на порции. Единственото условие е да си поръчаме шаран над 3 килограма.

Предпочитат да е с люспи

Русенци предпочитат рибата да е прясно уловена и с люспи. Хората, които истински почитат свети Никола, търсят див дунавски шаран. Риболовци твърдят, че по това време на годината див шаран се хваща много трудно, но не и невъзможно.

В голям рибарски магазин в Русе, където се предлага всякаква риба, към момента няма дунавски шаран. Този от изкуствените водоеми се предлага изчистен на цена от 11,90 лева килото. Сомът е 18 лева, толстолобът - 8,50 лева за килограм, също изчистен.

Рибната борса в Тутракан, която е най-старата по Дунав, също предлага голямо разнообразие. Цената на шарана в дните преди Никулден е 11 лева, сомът е 16 лева, толстолобът в зависимост от големината – около 6 лева.

Оживление на борсата във Варна

Оживление кипи на рибната борса във Варна преди Никулден. Търговците предлагат морски дарове за всеки джоб и вкус, като се започне от традиционния за празника шаран на цени от 8 лв. за килограм и се стигне до 60 лв. за живи раци. От 35 до 50 лв. е килограмът на калкана.

Пресният чернокоп върви от 10 до 15 лв. за килограм в зависимост от размера. Зарганът е по 20 лв. килото, а паламудът по 15 лв. Има и готов разфасован толстолоб на котлети на цена от 10 лв. килото.

Предприемчиви търговци предлагат доставка до дома на цялата празнична вечеря. 3-килограмов пълнен шаран се предлага за 130 лв. без цената за доставка, а 300 г хрупкави котлети от сладководната риба се търгуват за 30 лв. от същото заведение. Предлага се и „комбо меню от пържен сом“, което струва 35 лв. отново за порция от 300 г.

Благоевград загуби рибарника си

Благоевград остана без рибарник преди няколко години. Спряха опашките от автомобили и пешеходци към водоема в благоевградския квартал „Струмско”.

Сега жива риба за Никулден благоевградчани могат да си купят от големите търговски вериги. В тях се намират и най-различни видове риба, която се предлага охладена. В някои водоеми в Пиринско обаче продължават да продават жива риба, шаранът се предлага за по 7-8 лева за килограм, толстолобът е между 5 и 6 лева за килограм.

„Прави впечатление, че някога се търсеше най-вече шаран. Сега предпочитат и други видове риба. Много клиенти не държат да купят жива риба. Някои дори си купуват замразена скумрия, защото парите им са кът“, споделят магазинери.

„Проблемът е, че рибовъдството в България не е бизнес, а работа. Стопанисвах рибарника в Благоевград над 36 години, но без подкрепата на държавата не се издържа. Хората в нашия Пирински край не са свикнали да ядат риба. Не разбирам тези хора, които предпочитат да купуват замразена риба, а не прясна“, каза Никола Николов, бивш стопанин на благоевградския рибарник.